KANCELARIJA ZA KIM: Uređuju se tri srpska groblja

Tanjug

11. 10. 2022. u 15:18

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se uređuju i održavaju tri srpska pravoslavna groblja u pokrajini, i to u Klini, Đakovici i Dečansko groblje.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ: Уређују се три српска гробља

Foto D. Z.

U saopštenju se navodi da se groblja uređuju zahvaljujući sredstvima koja je obezbedila Kancelarija i da je pre nekoliko dana završeno čišćenje spomenika, uređenje i održavanje groblja u Donjem Petrovcu u blizini Đakovice koje je prvi put prošle godine uređeno posle 23 godine.

Završeno je i uređenje Dečanskog groblja, dok naredne sedmice počinje čišćenje i uređenje pravoslavnog groblja u selu Budisavci, u opština Klina, gde će biti najobimniji radovi.

S obzirom na to da jedno od neizbrisivih svedočanstava srpskog identiteta na teritoriji Kosova i Metohije predstavljaju srpska pravoslavna groblja koja su albanski ekstremisti često skrnavili i pokušali da zatru, Kancelarija za Kosovo i Metohiju svake godine obezbeđuje sredstva za uređenje srpskih grobalja na osnovu zahteva opština sa teritorije Pokrajine.

Na održavanju grobalja angažovane su i lokalne samouprave na KiM, komunalna preduzeća, Srpska pravoslavna crkva i udruženja raseljenih lica, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" NA LICU MESTA: Na Gazimestanu, gde ne staje divlja gradnja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?