U OŠ „Radomir Putnik” svečano otvoreno prvo dvojezično srpsko-francusko odeljenje

Novosti online

26. 10. 2022. u 12:55

U OSNOVNOJ školi Radomir Putnik svečano je otvoreno prvo dvojezičnog srpsko-francusko odeljenje, VII razreda.

У ОШ „Радомир Путник” свечано отворено прво двојезично српско-француско одељење

Foto: OŠ Radomir Putnik

Svečanosti, koju je otvorila direktorka škole Radoslava Mraović, prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete: g. Milan Pašić, pomoćnik ministra i gđa Jelica Ristić, samostalni savetnik; Ambasade Francuske u Srbiji: gospodin Fatih Akčal, zamenik ambasadora Republike Francuske, zatim Francuskog instituta u Beogradu, g. Frank Idinga, kao i ataše za lingvističku saradnju, predsednik Skupštine gradske opštine Savski venac g. Strahinja Kukić. Svečanom otvaranju prvog dvojezičnog srpsko-francuskog odeljenja prisustvovali su i direktori drugih beogradskih škola, ali i uvažene zvanice, roditelji učenika škole, kolege nastavnici i učenici.

Projekat je pokrenut na inicijativu nastavnika francuskog jezika Tanje Gnjidić i Nadežde Džogaz, a podržan od strane direktora škole, celokupnog kolektiva, Školskog odbora i Saveta roditelja.

Prijemni ispit su položila 23 učenika na kraju šestog razreda i na taj način postala deo ovog programa svojom predstavom na francuskom jeziku. Deo nastave sedam predmeta se u ovom odeljenju odvija na francuskom jeziku. Nastavnici predavači su za matematiku Tatjana Malidža, za biologiju Jadranka Stojković, za istoriju Mija Pajantić, za geografiju Milka Mandić, za tehniku i tehnologiju Aleksandar Pavlović, za građansko vaspitanje Nadežda Džogaz i za versku nastavu Lazar Ristić. Učenici dvojezičnog odeljenja predstavili su se uvaženim zvanicama priredbom kojom su im predstavili jednu neobičnu školu u kojoj se prepliću java i san. Kroz nju su prezentovali kako svoje znanje francuskog jezika, tako i svoje mnogobrojne umetničke talente, a sve prisutne oduševili su svojim nastupom. Prisutnima je podeljen prvi broj školskog časopisa „Mali Dedinjac - Petit dédignac”, koji su uredili učenici ovog odeljenja. Ovom prilikom učeniku koji je postigao najbolji rezultat na prijemnom ispitu uručena je nagrada. Time je Sofija Stanković dobitnica stipendije koja obuhvata dvonedeljni boravak i usavršavanje jezika u Francuskoj. Po završetku priredbe gosti su prisustvovali otvaranju izložbe dečjih radova „Moja ideja za logo dvojezičnog odeljenja”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NEOBIČNA POSLEDNJA ŽELJA LANETA GUTOVIĆA: Porodica je morala da sprovede, mnogi su se čudili