NOVINARI U REGISTRU DONORA: Povodom 69. rođendana "Večernjih novosti", zaposleni se uključili u akciju

B. R.

18. 10. 2022. u 09:00

KADA se slavi, i primaju čestitke i pokloni, red je i da se uzvrati. Juče, dan posle 69. rođendana "Večernjih novosti", zaposleni u Kompaniji "Novosti" priključili su se Registru davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije.

НОВИНАРИ У РЕГИСТРУ ДОНОРА: Поводом 69. рођендана Вечерњих новости, запослени се укључили у акцију

Veliko interesovanje zaposlenih za doniranje, Foto M. Anđela

Na ovaj human i društveno odgovoran čin, u susret jubileju, pozivamo i naše čitaoce.

Tako ćemo zajedno, onima kojima je potrebna pomoć, a lek zasad uglavnom dobijaju od davalaca matičnih ćelija iz inostranstva, moći da kažemo: "Osloni se na mene", baš kako i poručuje kampanja za promociju ove vrste davalaštva.

Od kraja maja ove godine, kada je intenzivirana akcija omasovljavanja davalaštva matičnih ćelija, u Nacionalni registar upisano je više od 2.500 ljudi. To je više nego što je ranije upisivano za četiri godine. Sada registar ima oko 12.000 potencijalnih davalaca. Među njima je od juče i 20 zaposlenih u Kompaniji "Novosti", koji su ispunili uslov, a još nekoliko kolega je imalo dobru volju da postanu davaoci, ali zbog zdravstvenog stanja nisu mogli.

Sa setovima za uzimanje uzoraka u "Novosti" su došle doktorka Bjanka Lako Šoškić i tehničarka Marina Tomić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, gde se i vodi Nacionalni registar davalaca matičnih ćelija.

Foto M. Anđela

Naše kolege su prvo popunile upitnik, a onda dale uzorak krvi iz vene.

- To je uzorak za analize, uradi se HLA tipizacija i podaci uključe u bazu - objasnila je doktorka Lako Šoškić.

- Kada se javi potreba za davaocem, pretražujemo registar, i ako nađemo potencijalnog, i dobijemo ponovo njegov pristanak, onda se radi ozbiljnija tipizacija.

Prijavljenoj osobi na kućnu adresu stiže personalizovana kartica koja potvrđuje da je upisana u Registar i pod kojim brojem. Inače, matične ćelije jedini su lek za bolesti poput akutne leukemije, aplastične anemije i drugih.

- Da bi se za što veći broj naših bolesnika pronašao odgovarajući davalac iz Nacionalnog registra, potrebno je oko 100.000 prijavljenih - rekla je dr Glorija Miletić, ispred Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze.

- Samo 30 odsto bolesnika može da nađe podudarnog davaoca u krugu porodice. Šansa za uspešnost transplantacije povećava se za 30 odsto ukoliko je davalac sa istog geografskog područja.

Ona objašnjava da se matične ćelije hematopoeze mogu prikupiti iz periferne krvi ili iz bedrene kosti. Obe procedure su u potpunosti bezbedne, a davalac bira način.

Foto Novosti

POGODNI MLAĐI OD 45 GODINA

POTENCIJALNI davalac može biti svako između 18 i 45 godina, ako ne boluje od teških oboljenja srca, pluća i bubrega, malignih i autoimunih oboljenja. Kada se neko jednom prijavi, njegovi podaci ostaju u Registru dok ne napuni 60 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024