"NOVOSTI" SE ČITAJU, DRUGE PRELISTAVAJU: Vučelić - Naši tekstovi su analitični, objektivni, ponosan sam na svoje kolege (FOTO/VIDEO)

S. Vidačković - D. Matović

14. 10. 2022. u 20:12

VEČERNjE novosti" će 16. oktobra napuniti 69 godina. Rođendanski broj izaći će na dan kada je 1953. objavljen prvi broj. Već od ponedeljka, sedmodnevnim Festivalom "Novosti" ulazimo u period izuzetno značajnog jubileja, tokom kojeg ćemo do narednog rođendana obeležavati 70. godinu postojanja.

НОВОСТИ СЕ ЧИТАЈУ, ДРУГЕ ПРЕЛИСТАВАЈУ: Вучелић - Наши текстови су аналитични, објективни, поносан сам на своје колеге (ФОТО/ВИДЕО)

Foto M. Anđela

Rođendan je, po tradiciji, proslavljen u redakciji, dodelom priznanja novinarima i saradnicima koji su svojim radom potvrdili prestiž našig lista. Nagrade su laureatima uručili glavni i odgovorni urednik Milorad Vučelić i direktor Nedeljko Krsmanović. U pozdravnoj reči Vučelić je istakao:

- Albert Kami je davnih dana napisao da će se o savremenom čoveku govoriti tako što će se reći - "bludničio je i čitao je novine". U to vreme nije znao za društvene mreže i internet, a danas, kada je o novinama reč, moglo bi se reći - bludničio je i čitao "Večernje novosti". Jer, "Večernje novosti" su ostale izuzetno redak list koji zaslužuje naziv štampa, koji zaslužuje naziv novine.

Vučelić je naglasio da je ponosan što u vreme kad se novine više razgledaju i pregledaju, naše novine čitaju i imaju tekstove koji zadržavaju pažnju.

- Ti tekstovi nisu samo puka informacija, vest, naslov koga često nema u tekstu, kao što to čine tabloidi. "Novosti" nisu objektivističke, već objektivne novine - rekao je glavni urednik "Novosti". - Objektivizam je posmatranje sa strane. Primećujemo da se često u drugim novinama prilike u Srbiji posmatraju kao da je onaj ko piše došao iz inostranstva i gleda kako stvari stoje, pa beleži ovo i ono. To nije informisanje. Objektivno informisanje podrazumeva analitičnost, naravno i nacionalnu, državnu pristrasnost, koja proističe iz toga što nas se tiču stvari oko nas.

Vučelić je istakao da je veoma ponosan na svoje saradnike koji su, kako kaže, vrhunski profesionalci.

Foto M. Anđela

Nagrađeni Babović, Kelić, Ristić, Stevanović, Borisavljević i Marović

- Profesionalne zadatke uvek ispune na bolji način nego što smo očekivali mi koji smo ih predložili - rekao je Vučelić i zahvalio se na saradnji Milanu Baboviću, zameniku glavnog urednika koji je, kako kaže, njegova desna ruka. - Nije lako održati "Večernje novosti" u ovoj složenoj situaciji. Papir je dvostruko skuplji, što izaziva i druge teškoće koje zajednički podnosimo i snosimo.

Ovogodišnji žiri u čijem su sastavu bili naši urednici Ivana Mićević, Lidija Zečević, Boris Antić, Milan Babović i Milorad Vučelić odlučio je da Nagradu za jednogodišnji novinarski rad dobiju dve dame - Branka Borisavljević, novinarka beogradske rubrike, i Dragana Zečević, dopisnica "Novosti" sa Kosova i Metohije. Jednoglasno je konstatovano da je doprinos Branke Borisavljević nemerljiv, ne samo u oblasti školstva koje prati na gradskom i državnom nivou, već i za promociju mladih, nauke i istraživanja. U vreme haosa i vladavine crne hronike, njeni tekstovi iz nedelje u nedelju ulivaju optimizam da postoji i drugačija Srbija, da ovde žive ili odavde potiču ljudi vredni hvale.

Priznanje za godišnji novinarski rad dobila je i Dragana Zečević, koja već decenijama predano i posvećeno izveštava sa Kosova i Metohije. Sa Srbima na Kosmetu prošla je bombardovanje, rat, pogrome, svaku spaljenu crkvu, delila s njima sve muke i retke životne radosti. Bez straha za svoju bezbednost i sve u želji da ljude u drugim delovima Srbije, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, a putem interneta i širom sveta gde je naš srpski narod, izvesti o svemu što se dešava na Kosovu.

Iako je ostala verna štampanom izdanju, koje zasipa ekskluzivama, nemerljiv je doprinos naše dopisnice iz Kruševca Sofije Babović, i portalima "Novosti" i našoj video-platformi. Ona je, zasad, jedini novinar naše redakcije koja samostalno snima, režira i montira video-priloge po najmodernijim standardima onlajn novinarstva, i tako doprinosi čitanosti našeg sajta novosti.rs, za šta je zaslužila godišnju nagradu.

Dragutin Stevanović, zamenik urednika političke rubrike, dobio je nagradu za dugogodišnji predan i posvećen rad na uređivanju i pažljivom praćenju večno delikatnih političkih tema. On je pročitao, uredio i opremio na hiljade rubrika, izveštaja i političkih vesti iz Srbije i regiona. Ako je politička rubrika svojevrstan vrh izveštavanja, žiri smatra da je Stevanović već godinama na samom vrhu uređivanja "Večernjih novosti", zbog čega naš list uživa reputaciju objektivnih i profesionalnih novina. Priznanje za poseban doprinos u nenovinarskom sektoru dobio je Ljubiša Ristić, koji je godinama brinuo za svaki kutak zgrade u kojoj "Novosti" u Beogradu žive sedam decenija.

Ove godine punu deceniju kontinuiranog rada u "Novostima" proslavili su: Jelena Stojković, Marina Jungić Milošević i Đorđe Starčević. Takođe, za vernost kompaniji tokom 20 godina nagrađeni su Branislav Đorđević, Ana Popadić, Zoran Milićev, Ivan Žalac, Danijela Janjić, Snežana Radosavljević, Uroš Smilevski, Emina Grčić, Marko Jelić, Zoran Kešelj, Željko Knežević, Nikola Skenderija, Dušan Stojaković, Slavica Dobrosavljević, Vladimir Preradović, Miloš Vukadinović, Aleksandra Grčić i Vladimir Zlatović, dok je Jovanka Simić dobila priznanje za 30 godina neprekidnog rada.

Podsetimo, "Večernje novosti" su rođene u jeku Tršćanske krize, i od samog početka "baždarene" su na izveštavanje o značajnim događajima i kriznim situacijama. Pisale su brzo i jasno, još brže izlazile iz štamparije i stizale do čitalaca. Do danas su ostale neprevaziđene u tome. Vremenom su, međutim, postale mnogo više od "večernjaka". Postale su važan društveni glas, otvarale su afere, objavljivale ekskluzive, razgovarale sa domaćim i svetskim velikanima, koji su u međuvremenu postali mitske figure.

Deluje gotovo nestvarno da je među sagovornicima našeg lista bio heroj kubanske revolucije, jedna od ikona 20. veka, Ernesto Če Gevara. Objavili smo i intervju sa Dolores Ibaruri, legendarnom La Pasionarijom, ženom koja je postala jedan od simbola španskog građanskog rata i prva uzviknula - "No pasaran!" Pisale su "Novosti" i o skandalima od kojih se tresao svet. Uspele su da 1986. dođu do ključnih dokumenata koji su dokazali da je Kurt Valdhajm, generalni sekretar UN i tadašnji kandidat za predsednika Austrije - ratni zločinac.

Jedna od najvećih afera koje su otvorile "Novosti", a koja je iz temelja potresla državu i do danas nastavlja da dobija nova tumačenja, jeste objavljivanje Memoranduma SANU.

Nikada u svojoj istoriji "Novosti" nisu odustajale od priča za "običnog" čoveka i o njemu. Jedna od "malih" priča koje su okupirale pažnju čitalaca i dizale tiraž bili su tekstovi objavljeni 1957. godine o izvesnom Đorđu Vučkoviću iz Brzog Broda, koji je tvrdio da se seća boja na Čegru i da je star 159 godina!

MAROVIĆ I KELIĆ NAJBOLjI HONORARCI

RAVNOPRAVNO su Šćepan Marović i Grujica Kelić poneli titulu "honorarac godine". Marović je jedan od stubova beogradske rubrike. Poveren mu je sektor od velike važnosti za Beograd, funkcionisanje saobraćaja, ali su i njegovi drugi tekstovi imali veliki odjek u godini za nama. U izvanrednoj "sezoni" sportske rubrike "Novosti", osim stalno zaposlenih novinara, kvalitetnim tekstovima, idejama, ekskluzivama istakao se Grujica Kelić. On je doneo jednu od najvećih sportskih ekskluziva u Srbiji poslednjih godina, intervju sa Majklom Meluonom, trenerom Nikole Jokića u Denveru i tu nije stao.

PRAZNIK ČITANjA ZA 70. GODINU

VUČELIĆ je najavio da ćemo do sledećeg rođendana na razne načine obeležavati to što su "Novosti" dočekale 70. godinu:

- Cela godina proteći će u znaku "Novosti". Makar dva puta mesečno imaćemo neke aktivnosti koje će uveličati praznik čitanja "Novosti".

Foto M. Anđela

Nedeljko Krsmanović

KRSMANOVIĆ: STUB SRPSKOG NOVINARSTVA

- Sama činjenica da slavimo 69 godina dovoljno govori. Na tom dugom putu kroz vreme "Novosti" su izgradile ulogu lidera u informisanju, a generacije novinara podigle stub u srpskom novinarstvu. Nasleđe nove generacije novinara "Novosti" je neizmeran profesionalni značaj na informativnom nebu gde se danas nalazi i naših deset sajtova i podsajtova koji nastavljaju uspešnu tradiciju na polju digitalnih medija - rekao je direktor Nedeljko Krsmanović.

On je podsetio na slogane koji su tokom 69 godina pratile "Novosti": "Brzo, kratko,jasno", "To mogu samo Novosti", "List koji ne žuti", "Samo provereno".

- Upravo ovi slogani - u formi naslova iz čuvene novinarske škole naslova - opisuju šta su "Novosti" u svetu novinarstva svih ovih godina - ističe direktor "Novosti". - Nastojaćemo da tako bude i u budućnosti, jer danas imamo i novu digitalnu generaciju koja je pojačala već dokazanu i proverenu školu pisanog novinarstva koje gaje "Večernje novosti". Naša dnevna produkcija ide i do hiljadu naslova koji se plasiraju na našim sajtovima, u novinama, revijama i na kanalima društvenih mreža. Dokaz da smo omiljeni među čitalačkom publikom je i činjenica da naše tekstove, audio i video-formate na našim sajtovima novosti.rs, magazin.novosti, N portal, Radio Novosti, video.novosti dnevno poseti više od 1,5 miliona čitalaca. S druge strane, naše matično izdanje opstaje kao lider novinarstva na tržištu informisanja. Zato dragim kolegama i partnerima za ovaj rođendan hoću da poželim da svi zajedno uživamo u poslu kojim se bavimo i da sa ponosom slavimo sedam decenija naše druge kuće i tradicionalnog srpskog novinarstva.

DAN NOVOSTI: Svečano uručenje godišnjih i jubilarnih nagrada povodom 69. rođendana "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima