VIRUS VEĆ REGISTROVAN, VAKCINA SPREMNA: Da li će grip ove godine „udariti“ jače

Novosti online

05. 10. 2022. u 18:25

GRIP ne zna za granice, ni za pol, ni za godine. Svake godine ga dobije oko 30 odsto svetske populacije.

ВИРУС ВЕЋ РЕГИСТРОВАН, ВАКЦИНА СПРЕМНА: Да ли ће грип ове године „ударити“ јаче

Foto Shutterstock

Stručnjaci poručuju da je najbolja prevencija vakcinacija. Vakcine su stigle u domove zdravlja, a kome se savetuju i kakvu sezonu stručnjaci očekuju ove godine govori prim. dr Dragana Dimitrijević.

Prim. dr Dragana Dimitrijević sa Instituta "Batut" istakla je da što se tiče ove sezone gripa nije zahvalno praviti predviđanja, ali na osnovu nekih pokazatelja možemo da kažemo da će nam sezona biti izražena i to posebno na osnovu aktivnosti gripa u evropskom regionu u međusezonskom periodu.

- Pandemija nam je obeležila živote i našu stvarnost. Što se tiče gripa za 2020. i 2021. godinu nismo imali laboratorijsku potvrdu, a za 2022.godinu smo imali potvrdu aktivnosti gripa u našoj zemlji - istakla je prim. dr Dragana Dimitrijević.

SIMPTOMI GRIPA

- Kašalj, kijavica, povišena telesna temperatura, slabost, malaksalost, bolest u mišićima. Suvi kašalj može da pređe u produktivni. Vakcinacija je broj jedan u borbi prevencije od gripa. Važno je i da čuvamo svoje zdravlje i imunitet - istakla je prof Dimitrijević.

Ističe da se ništa nije promenilo kada su vakcine u pitanju. Prati se plan potreba, u ponudi su četvorovalentne i trovalentne vakcine Instituta Torlak. Građani se javljaju izabranom lekaru, a bitno je da pacijenti koji žele da se vakcinišu treba da budu zdravi.

- Imunitet traje od šest do dvanaest meseci, zaštitna antitela se stvaraju u periodu od dve do tri nedelje. U periodu posle vakcinacije važan je veći oprez u komunikaciji sa ljudima - rekla je prim. Dr Dragana Dimitrijević.

BONUS VIDEO -U ŠKOLAMA U ČEŠKOJ SVE TEŽE: Umesto grejanja, đacima podelili ćebad

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili