OGLASILA SE SESTRA PACIJENTKINJE OTROVANE GLJIVAMA: "Nalazi su loši, u teškom je stanju" - evo na koju pečurku se sumnja

Novosti online

05. 10. 2022. u 15:58

NA VMA je smešteno osmoro pacijenata koji su se otrovali pečurkama sa šabačke pijace i nalaze se u teškom stanju.

ОГЛАСИЛА СЕ СЕСТРА ПАЦИЈЕНТКИЊЕ ОТРОВАНЕ ГЉИВАМА: Налази су лоши, у тешком је стању - ево на коју печурку се сумња

Foto: Free Images Pixabay

Prodavačica koja je prodavala pečurke na pijaci je uhapšena.

Od 28. septembra do danas hospitalizovano je osmoro ljudi iz Šapca, zaključno s jučerašnjim danom kada je hospitalizovana još jedna osoba. Svi se nalaze na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i njihovo stanje je teško. Lekari im se bore za život, kazala je Čvorić danas na televiziji K1.

Mirjana Žegarac, sestra jedne pacijentkinje, rekla je da je njena sestra u teškom stanju, i da su joj nalazi loši.

- Lekari čine sve i kazali su da se nadamo najboljem. Mislim da su svi pacijenti na dijalizi, da ih tako čiste od toksina. Nemam nikakve druge informacije. Sestra se najpre u petak, nakon što je ručala gljive, požalila na bolove u stomaku. Kupovala ih je na pijaci često i često ih jede, ali ne znam koje su gljive u pitanju. Poznavala je gljive i rekla mi je da je bilo i nekoliko nepoznatih ali ih je pojela. Bilo je više vrsta. Prodavačicu nije poznavala, jer naša pijaca ima dosta prodavaca gljiva. Kada je jela, otišla je na posao i počela da povraća.

Odmah je otišla u bolnicu u kojoj su je zadržali, a u nedelju je prebačena na VMA. Moj sin je odmah na mrežama podelio apel da se uključe inspekcija i uprava pijace i pronađe žena koja je prodavala te gljive. Ja sam u nedelju otišla na pijacu, a ona ih je i dalje prodavala. Rekla sam joj šta se desilo mojoj sestri i da prestane da ih prodaje, a ona je kazala: "Ko zna kod koga ih je kupila, nije kod mene". Policija je reagovala i uhapsila je tek u ponedeljak ili utorak. Bacila sam smeće u petak iz sestrinog stana i nisam imala šta da predam na analizu kako bi se utvrdilo o kojim je gljivama reč", kazala je Mirjana Žegarac,

Njena prijateljica Aleksandra Lazarević Žegarac kaže da su u panici od nedelje, otkako se stanje njihove prijateljice i sestre naglo pogoršalo.

- Ručala je gljive u petak i u šest sati po podne se javila na interno odeljenje, jer infektivno nije radilo. Šalili smo se sa njom u petak i subotu, ali u nedelju joj se stanje naglo pogoršalo i više nije mogla da ustane. Panika je nastala kada smo čuli da je na dijalizi i kada je doktor javio da joj je i jetra u lošem stanju i da je voze na VMA u Beograd. Lekove kupujemo sami i dnevna terapija košta oko 100 evra. Nekako se snalazimo. Ali osim što je skupo i teško je doći do te količine lekova svakog dana. Kako će porodice pacijenata to da finansijski izdrže - nije mi jasno.

Koliko pečurke mogu da budu smrtonosne objasnila je Jelena Milošević, sekretarka Mikološko-gljivarskog saveza Srbije i dr Radomir Kovačević, toksikolog. Jelena Milošević kazala je da je znala da će se ovako nešto dogoditi.

- I pre deset dana desilo se trovanje ali drugom gljivom i simptomi nisu bili ovako opasni. Mene su tada kontaktirali, jer sam u Sremskoj Mitrovici i okolini poznata kao neko ko čuva i šumu i gljive i gljivare. Obavestili su me da je reč o trovanju olovasto rudoliskom gljivom. Bio je to blaži oblik, povraćanje je bilo jedini simptom. U javnost ta informacija nije dospela. Za jutarnji program lokalne televizije rekla sam tada da je šuma puna otrovnih gljiva i najavila da će ih posle kiša biti još više. Imali smo pretoplo i suvo leto, a uz vlagu koja je usledila u septembru pojavilo se mnogo otrovnih "dvojnica“. Dvojnice su gljive koje liče na jestive pečurke i samo jedna karakteristika ukazuje na to da je otrovna. Mora da se zna šta da se gleda. Nema jedinstvenog pravila, već svaki rod ima svoju karakteristiku - kazala je ona, i dodala da postoje pečurke kod kojih je dovoljno pojesti samo jedan "šešir" i ishod može biti smrtonosan.

- Takva je na primer Amanita phalloides, poznatija kao zelena pupavka. Ona nema smrad, ukusna je. Ja je nikada ne bih pomešala sa jestivom pečurkom, ali za druge koji nisu obučeni - ne postoji nijedna karakteristika koja bi vas od nje odbila. Nažalost, po simptomima za koje čujem da pacijenti na VMA imaju, mislim da je reč baš o pupavki. Otkazuju im bubrezi, pacijenti su došli do dijalize i teški simptomi su nastali trećeg dana. Sve to ukazuje na pupavku jer je ona jedina koja ima toliko odloženo dejstvo. Sve druge brže deluju - kazala je Jelena Milošević i dodala:

- Morate da pojedete kilogram ili kilogram i po muhare, otrovnog šampinjona ili olovaste rudoliske, pa da dođete u tako teško stanje, a to je nemoguće. Niko ne pojede toliko. Kolaju razne priče, kako je kazala Milošević, i istakla da je možda reč i o livadskoj bjelici.

- Tu gljivu zovu i "bela smrt". Međutim, i nje bi trebalo pojesti veću količinu kako bi izazvala ovako teške simptome. Ali ako su na livadi brali šampinjone, možda se i ona "provukla" - navodi Milošević.

Toksikolog dr Radomir Kovačević istakao je da je u toksikologiji vreme veoma važan faktor.

- Mi nemamo sposobnost da čulima, ako ne poznajemo gljive, razaznamo koja je pečurka otrovna a koja nije. Sve može da uđe u šerpu. Nevolja je u tome što su otrovi termostabilni i termička obrada ne čini ništa da se ublaže. Kada uđu u organizam mogu dovesti i do smrti. Godine 1996. na VMA stigla nam je porodica iz Bosne i Hercegovine, njih 12 se otrovalo i osmoro je preminulo. Pečurke su opasne jer nemaju listove, nema fotosinteze i svi otrovi su u plodu - kazao je dr Kovačević i naglasio da su jestive gljive visokokvalitetne namirnice koje bi trebalo koristiti u ishrani. Neke otrovne gljive daju simptome nakon 15 minuta, a neke tek posle 24 sata.

- Što je to vreme duže, to je reč o opasnijoj gljivi. Prva reakcija organizma na svaku otrovnu materiju je odbrana - izbaciti sve iz sebe. Javljaju se muka, gađenje, povraćanje, dijareja. To je spontana reakcija organizma. Nevolja je što su to opšti simptomi koji daju sumnju najpre na virusnu infekciju. Tu se gubi dragoceno vreme. Usled trovanja trpe sve vitalne ćelije, a jetra i bubrezi su finalni i oni na kraju mogu "uzeti" glavu. Po simptomima za koje čujem, verovatno je reč pupavki, ona je veoma opasna. Daje prvi udar sa ovim blažim simptomima, pa nastupi zatišje i onda nakon četiri do pet dana dođe do teških simptoma zbog velike koncentracije otrova u jetri. I kod onih koji prežive ovo trovanje apsolutno će ostati trajne posledice kao što su insuficijencija bubrega, jetre...

Za dijagnostiku trovanja dovoljne su opšte analize, kaže dr Kovačević.

- Trovanje uvek ostavlja posledice na parametre krvi. Toksini preko plazme i eritrocita prođu kroz ceo organizam. Dijalizom kolege na VMA pokušavaju da im očiste toksine iz organizma. Sigurno će biti minimum mesec dana u bolnici, a ako prežive, posledice će biti trajne. Što se više gljiva pojede, veći je rizik i veća šteta. Posle nekoliko sati, usled varenja, teži su simptomi jer je nemoguće izbaciti toksine iz organizma - zaključuje Kovačević.

K1

BONUS VIDEO: BOND, DžEJMS BOND - Pre 60 godina snimljen prvi film o "agentu 007"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!