NIJE NASTALA U NEDRIMA JUŽNIH SLOVENA: Istoričar Ognjen Karanović o Srbima i jugoslovenskoj ideji

Novosti online

28. 09. 2022. u 08:28

NEMA proslave ni okupljanja u Srbiji na kom se ne pomene pitanje svrsishodnosti postojanja Jugoslavije, što, kako istoričar Ognjen Karanović navodi, otvara niz značajnih pitanja koja utiču na naš svakodnevni život.

НИЈЕ НАСТАЛА У НЕДРИМА ЈУЖНИХ СЛОВЕНА: Историчар Огњен Карановић о Србима и југословенској идеји

Foto: KCNS

On napominje da se najpre mora rasvetleti suština jugoslovenske ideje koja „nije nastala u nedrima južnoslovenskih naroda“ i koju su značajnije oblikovali poljsko-češki intelektualno-politički emigrantski krugovi okupljeni oko Adama Čartorijskog. 

I pre nego što je u ovim krugovima determinisana, jugoslovenska ideja bila je prisutna u „Hronikama“ Đorđa Brankovića i spisima Save Tekelije koji je ukazivao na potrebu stvaranja jednog slovenskog carstva. 

Čartorijski je „sanjao slobodnu Poljsku“ i zalagao se za okupljanje južnoslovenskih naroda u jednu političku zemlju koja bi bila neutralisana od ruskog i germanskog uticaja. Kao i svi njegovi agenti, i Čartorijski je bio deo britanskog obaveštajnog aparata koji je težio oslobađanju Evrope od pomenutih uticaja i stvaranju političke strukture koja će Velikoj Britaniji biti naklonjena.

Ova ideja predstavljena je Srbiji za vreme ustavobranitelja i Ilija Garašanin je, shvativši da Srbija nema kapacitete za realizaciju te ideje, u „Načertaniju" modifikovao i prilagodio teze, ispisujući prvi srpski nacionalni program sa jugoslovenskim elementima. Karanović ističe kako sve do 1914. nije bilo prilike da ideja dobije na zamahu i da je do tada bila prisutnija na hrvatskim etničkim prostorima, a da osim kod pojedinaca, u Srbiji nije bila prepoznata kao metod političke borbe. 

Karanović naročitu pažnju posvećuje sramnim navodima kako su Nikola Pašić i regent Aleksandar Karađorđević izdajnici koji su sve političke snage uložili u ideju jugoslovenstva umesto u ideju Velike Srbije. Predavač navodi kako ta ideja u srpskom narodu do tridesetih godina prošlog veka nije ni postojala i da je nastala u britanskim vojno-obaveštajnim krugovima kao narativ kojim su plašeni drugi narodi koji su naposletku dali pristanak ostvarenju jugoslovenske ideje.

Čerčil je govorio kako je Austrougarska kao tampon zona između Rusije i Nemačke bila zemlja koju je trebalo izmisliti da je nije bilo i to je i učinjeno nakon njenog nestanka – stvorena je Jugoslavija.

Predavanje msr Ognjena Karanovića „Srbi, Jugoslavija i jugoslovenska ideja“ (prvi deo) može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna