DŽENDER IDEOLOGIJA MEĐU OSNOVCIMA: Ministarstvo dalo dozvolu za lekcije o promeni pola

Lj. B.

22. 09. 2022. u 08:00

JOŠ se nije stišala bura sa udžbenicima biologije za osmi razred u kojima se deci objašnjava da mogu izabrati rod, u javnost je isplivao podatak da u nekim osnovnim školama Centar E8 drži predavanja koja zagovaraju "džender" agendu, da su deci pričali o međupolnosti, promeni pola i sl.

ЏЕНДЕР ИДЕОЛОГИЈА МЕЂУ ОСНОВЦИМА: Министарство дало дозволу за лекције о промени пола

Foto N. Skenderija

Roditelji kažu da su na radionici "Škola bez nasilja", za koju im je rečeno da će se baviti prevencijom vršnjačkog nasilja, deci pričano o promeni pola hirurškim putem, prihvatanju veze između dva muškarca, o tome da žena može postati muškarac, a muškarac žena...

Centru E8, koji je ovo predavanje organizovao, dozvolu da uđe među đake dalo je Ministarstvo prosvete još 2016. godine. U ovom ministarstvu kažu da su, prema informacijama iz škole, u aprilu držane po dve radionice u sva četiri odeljenja šestog razreda na teme "Rod i pol" i "Rodni stereotipi".

- Radionicama su prisustvovale razredne starešine, a kako u školi navode, učenicima nisu propagirane ideje koje nisu u skladu sa Školskim programom i Godišnjim planom škole - tvrde u Ministarstvu, iako je ministar pre samo dve nedelje tražio da se preispita udžbenik biologije zbog teza o rodnom identitetu, koje su suprotne našem Ustavu i važećim zakonima.

Pitali smo Ministarstvo i ko daje saglasnost ovoj i sličnim organizacijama koje zagovaraju tzv. džender agendu, da uđu u obrazovne ustanove i zbog čega je njihov program od posebnog interesa da bi dobio akreditaciju, kao i ko odobrava teme o kojima će se pričati sa decom. U Ministarstvu ističu da organizacije mogu da realizuju programe u školama u skladu sa prosvetnim zakonima, kojima je regulisana autonomija ustanove i mogućnost da organi škole donesu odluku o učešću u projektu ili istraživanju.

- Takođe, ustanova školskim programom i godišnjim planom rada škole predviđa teme preventivnih aktivnosti u skladu sa ciljevima obrazovanja i vaspitanja - ističu u ovom resoru.

Ali, propisi su takvi da škola može samo da bira predavače koji su dobili "zeleno svetlo" viših prosvetnih institucija, a njihov katalog nalazi se na sajtu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

S druge strane, sagovornici "Novosti" tvrde da se pod plaštom borbe protiv nasilja i borbe za jednakost muškaraca i žena, na mala vrata uvodi rodni identitet. A to je, kako naglašavaju, suprotno našim zakonima koji ne poznaju kategoriju roda, već samo pol, koji se dobija rođenjem i zavodi u matične knjige.

- Ovde se radi o ideologiji i agendi koju neko hoće po svaku cenu da sprovede, a takve radionice se drže đacima šestog razreda, deci koja su veoma mlada - upozorava Marija Stajić, koordinator Koalicije za pravu porodicu.

Ona smatra da je velika odgovornost na roditeljima koji moraju da otvore četvore oči kako bi na vreme uočili šta se plasira njihovoj deci.

Sociolog Ljubiša Despotović ocenjuje da je reč o sprovođenju jedne od agendi globalizma, da se urušava hrišćanski sistem vrednosti koji je zasnovan na porodici koju sačinjavaju otac, majka i deca.

- Stvara se novi sistem vrednosti koji ovo treba da ukine - kaže Despotović. - Otud i sukob zapada i istočnog dela sveta i pravoslavlja koje počiva na ovim bazičnim vrednostima. Ali, pošto su oni jači, određuju procese koji će se odvijati, a mi koji smo još na zapadnom putu, ovo moramo da podržavamo u svim sferama, pa i u školama.

Naš sagovornik upozorava da će zagovornici ove agende "terati dalje" i da se neće zaustaviti sve dok im se ne pruži otpor posle koga će morati da se povuku.

I "DIZNI" MORAO DA UVEDE LGBT

NAŠI sagovornici podsećaju i da je kompanija "Dizni" ranije najavila da će 50 odsto njihovih likova biti pripadnici LGBT populacije, da bi se ljudi lakše identifikovali. Ali, upućuju i na druge primere, pa i na zakon na Floridi koji zabranjuje da se deci od treće godine do trećeg razreda govori o seksualnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (6)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi