NAPUŠTENI DVORCI NISU OTPISANI: Devastirani objekti u Vlajkovcu i Velikom Središtu kod Vršca čekaju obnovu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

18. 09. 2022. u 08:15

OD devet dvoraca i kaštela na teritoriji južnog Banata, jedino su Mali dvorac Lazarević u Velikom Središtu i dvorac Bisingen u Vlajkovcu, selima kod Vršca, napušteni i ozbiljno devastirani.

НАПУШТЕНИ ДВОРЦИ НИСУ ОТПИСАНИ: Девастирани објекти у Влајковцу и Великом Средишту код Вршца чекају обнову

Foto J. J. Baljak

Iako su u vlasništvu države, decenijama su bili prepušteni zubu vremena, a sada je Ministarstvo kulture rešilo da im pruži ruku spasa. Uložilo je 2,8 miliona dinara u izradu projekata njihove rekonstrukcije, kako bi budućim investitorima, koji tek treba da se pojave, pomogli da ih što pre ponovo ožive.

U sklopu projekta "Dvorci Srbije", koji je Ministarstvo pokrenulo pre dve godine upravo sa namerom da se ovakvi objekti širom zemlje obnove i stave u funkciju kulture i turizma, trenutno se u oba vršačka dvorca izvode ozbiljni istraživački radovi. Procenjuje se njihova statička vrednost, detaljno se snima svaka pukotina, posebno skenira ornamentika i izvodi geodetsko snimanje. Sve to, kao nadležna ustanova za region južnog Banata, realizuje Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

- U projektu "Dvorci Srbije" videli smo jedinu šansu da spasemo naše dvorske objekte. Zato smo lane konkurisali i dobili sredstva za izvođenje ovih radova na kapitalnom zdanju u Velikom Središtu, a ove godine i u Vlajkovcu - kaže za "Novosti" Grozdana Milenkov, v. d. direktora pančevačkog zavoda. - Na osnovu arhitektonskih analiza i dobijenih rezultata, izradićemo idejni projekat njihove revitalizacije, sa jasno definisanim konzervatorskim postupcima i materijalima koji treba da se koriste.

Foto J. J. Baljak

 

Izrada projektno-tehničke dokumentacije je, kako kaže, prvi i osnovni korak u postupku rekonstrukcije. Zahvaljujući podršci Ministarstva, neophodni dokument će potencijalnim investitorima odmah biti na raspolaganju i značajno će im olakšati posao, naročito što su oba dvorca u veoma lošem stanju.

- Tek nakon završenih analiza videćemo o kom stepenu oštećenja se radi i koliko će novca biti potrebno za njihovu obnovu. Svakako je reč o velikoj svoti. Ipak, bez obzira na to što su zaista devastirani i statički destabilizovani, dvorci nisu izgubili na svojoj vrednosti. I dalje se tretiraju kao izuzetno značajni - kaže Nikola Miloševski, istoričar iz pančevačkog zavoda.

Foto J. J. Baljak

 

Prema projektu, Zavod treba da iznese i predlog buduće namene ovih objekata, ali će to, kako nam je rečeno, uraditi naknadno, u dogovoru sa Ministarstvom i budućim investitorima.

ITALIJANKA ODUSTALA OD HOTELA

Nekada velelepni dvorac u Vlajkovcu, koji je sagrađen 1859, nalazi se uz sam put Beograd - Vršac - Temišvar i trn je u oku svakog prolaznika. Urušen krov, otpala fasada, polupani svi prozori i vrata, šut i korov oko celog zdanja, već 30 godina su slika i (ne)prilika tog kapitalnog objekta. Pre deceniju, postojala je namera da on bude pretvoren u luksuzni hotel. Tadašnja Opština Vršac je potpisala ugovor sa investitorkom iz Italije, ali je ona ubrzo odustala, zbog komplikacija oko građevinske dozvole. Taj ugovor je aminovao i naslednik dvorca grof Franc fon Bisingen iz Frankfurta, koji je pre dvadesetak godina pokrenuo postupak restitucije. U sklopu dvorca nalaze se jezerce i park, koji je, takođe, pod zaštitom države.

Foto J. J. Baljak

 

PRAZAN ČETIRI DECENIJE 

MALI dvorac Lazarević u Velikom Središtu deo je parkovskog kompleksa, u kom se nalazi i Veliki dvorac (danas zgrada seoske škole). Sagrađen je početkom 20. veka. Posle nacionalizacije tu je bio seoski bioskop, pa dom kulture i diskoteka, ali je zbog velikih troškova održavanja već četiri decenije potpuno napušten. Korov, u koji je obrastao, posečen je tek lane, kada je Zavod pokrenuo istraživačke radove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas