VAPAJ RODITELJA PRETOČILA U MURALE: Oslikala zidove u Beogradu, Zemunu, Rumi, Novom Sadu, Apatinu, Sremskoj Mitrovici i Valjevu

J. STOJKOVIĆ

15. 09. 2022. u 07:45

AKADEMSKA slikarka Jelena Obrenović Damnjanović, iz Beograda, oslikala je sedam tematskih murala i angažovanom umetnošću skrenula pažnju na višedecenijsku bitku mnogih roditelja u Srbiji koji tvrde da su im bebe otete u porodilištima.

ВАПАЈ РОДИТЕЉА ПРЕТОЧИЛА У МУРАЛЕ: Осликала зидове у Београду, Земуну, Руми, Новом Саду, Апатину, Сремској Митровици и Ваљеву

Foto Privatna arhiva

Oslikani zidovi sa porukom o ovoj nemiloj temi osvanuli su u Beogradu, Zemunu, Rumi, Novom Sadu, Apatinu, Sremskoj Mitrovici i, prošle nedelje, u Valjevu.

Sve je počelo kada je Ana Pejić, predsednica Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine u obraćanju na društvenim mrežama rekla da bi murali mogli da budu vid skretanja pažnje na borbu koju decenijama vode roditelji. Za našu sagovornicu, to je bio "poziv koji se ne odbija".

- Ta priča me je zaista potresla. Izazvala je u meni osećaj nepravde iz kojeg sam želela da delujem, ali sam se osećala nemoćno jer nisam znala kako. Neposredno pre nego što sam pogledala Anin lajv video, imala sam interesantan razgovor u kojem sam rekla da ako im treba neko ko je slikar - tu sam. I da mislim da je to jedini način kako mogu da dam doprinos - objašnjava.

Svaki od murala je priča za sebe, a opet je ilustracija serije institucionalnih problema sa kojima se susreću roditelji tragajući za svojom decom. Mnogi su pomislili da je Jelena na neki način lično pogođena ovom temom, ali nije tako. Njen umetnički pogled na celu priču je rezultat saosećanja i potrebe da na neki svoj način istera pravdu.

- Nemam slučaj otetih beba u porodici, familiji ili među bliskim prijateljima, ali sam uvek slušala te priče i znala nekoga ko, pak, zna nekoga kome se to dogodilo - kaže Jelena.

Od zamisli do ostvarenja nekada prođe svega nekoliko sati, a najvažnije je da sve "dosledno ispriča".

Murale je uradila volonterski, a kaže radiće ih još. Oslikala ih je na površinama od oko 15 kvadrata, mada je svaki drugačijih dimenzija. Najzahtevniji mural je bio u Žarkovu jer je najveći, rađen je na strmom terenu i bio je izazovan u smislu kompozicije.

Kaže da će rad murala biti njen angažman kojem će ostati verna. Ima svoj lični "interes" u svemu i odana je ideji da je svaki njen rad na neki način posvećen deci.

ZBOG PROZORA INTERAKTIVAN

ZASAD poslednji, sedmi mural, Ana Pejić je pre dva dana završila u Valjevu (na slici levo). On je neobičan zato što će biti interaktivan. Naime, njegov sastavni deo je i prozor kuće na kojoj je oslikan. Budući da prozor ima roletnu, mural će izgledati drugačije kada je ona podignuta i kada je spuštena. Osim toga, posebnu "notu" davaće mu i upaljena svetla u kući... Na društvenim mrežama već su se pojavili komentari baš o ovom muralu u Valjevu, a jedan od njih je: "Daj Bože da ovo bude simbol otvaranja prozora i paljenja svetla u ovoj najmračnijoj temi koja se dogodila u našoj zemlji."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL NA ROLAN GAROSU: Novak Đoković nije mogao da veruje šta mu organizatori rade usred meča sa Serundolom!