UDAR NA SVETINJU U PRIZRENU: Osude novog vandalizma na KiM, oštećena kapija Crkve Svetog Spasa

D.B. M. - D. Z.

30. 07. 2022. u 06:34

VANDALSKI napad i demoliranje kapije na ulazu u posed Crkve Svetog Spasa u naselju Potkaljaja u Prizrenu najoštrije je osudilo Ministarstvo kulture Srbije.

УДАР НА СВЕТИЊУ У ПРИЗРЕНУ: Осуде новог вандализма на КиМ, oштећена капија Цркве Светог Спаса

Ulaz u portu hrama u naselju Potkaljaja, Foto RTS

Ova crkva je i ranije više puta bila je na meti vandala, otkinut je krst i ukradena vrata kapije, a paljena je i teško oštećena tokom Martovskog pogroma 2004. godine.

Najnoviji u nizu incidenata otkrila je pre nekoliko dana grupa hodočasnika koja je obilazila crkvu i tamo zatekla razvaljenu gvozdenu kapiju na ulasku u crkveni posed.

- Ovo je nasilni čin koji jasno svedoči da atmosfera straha i anticivilizacijsko ponašanje prema srpskom kulturnom nasleđu na KiM ne jenjavaju - piše u saopštenju Ministarstva.

- To je posebno vidljivo upravo na primeru ove svetinje, budući da ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja nije prvi put na meti nasilnika.

Oglasila se i Kancelarija za KiM, iz koje su zatražili brzu reakciju policije i najoštrije sankcije za izvršioce ovog zlodela.

Foto RTS

Albanci su ovaj hram prvi put spalili, demolirali i odneli olovan pokrivač u maju 1999, a u martu 2004. od albanskog nasilja nije ga spasao ni bunker nemačkog Kfora koji se nalazio u blizini.

- Dobro je da 2004. nije minirana, kao neke druge crkve i manastiri - kaže dr Bojan Popović, rukovodilac Galerije fresaka.

- Ali, posle požara freske su potamnele, propale, izgubile se. Francuski konzervatori, koji su dolazili na poziv iz privremenih kosovskih institucija su pokušali da ih očiste, ali su one i danas slabo vidljive.

Ovo je, inače, 13 napad na objekte SPC na KiM od početka godine. 

PROVOKACIJA I U PRIŠTINI

NADOMAK Hrama Hrista Spasa u Prištini postavljena je mermerna ploča sa natpisom "Memorijalni park nestalima, posvećen nasilnoj otmici tokom rata na (tzv) Kosovu od strane srpskih snaga 1998 - 1999". Ploča posvećena onima koje su navodno otele srpske snage svega je nekoliko desetina metara od nedovršenog pravoslavnog hrama koji je dosad bezbroj puta bio na meti napada albanskih ekstremista. Kako su objavili prištinski mediji, ploča je postavljena pre nekoliko dana, ali nije poznato ko ju je postavio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!