DECA GARANT OPSTANKA NA KiM: Sveštenika iz južnog dela Kosovske Mitrovice ne napušta optimizam zbog povećanog nataliteta u pokrajini

Dragana Zečević

24. 07. 2022. u 07:00

MNOGI građani naše zemlje sa pravom strahuju za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, ali nije mali broj ni optimista koji su ohrabreni činjenicom da u srpskim sredinama u Pokrajini ima sve više dece.

ДЕЦА ГАРАНТ ОПСТАНКА НА КиМ: Свештеника из јужног дела Косовске Митровице не напушта оптимизам због повећаног наталитета у покрајини

Foto D. Z.

Statistički podaci potkrepljuju ovaj optimizam, jer ukazuju da je stopa nataliteta među Srbima na KiM veća nego u ostalim delovima Srbije, a veća je čak i od stope u albanskim sredinama, proporcionalno broju stanovnika.

Ovo se sve dešava uprkos činjenici da su u većini mesta južno od Ibra svešteničke porodice praktično jedini predstavnici Srba. Tako je u južnom delu Mitrovice, Vučitrnu, Uroševcu...

Upravo u južnom delu Mitrovice živi porodica sveštenika Nenada Stojanovića (42), koji potpuno veruje u opstanak Srba na Kosmetu.

- Oni koji iskreno vole svoj zavičaj ostaće na KiM, jer je ovaj prostor prožet našom verom i većina Srba dobro razume kako njihovo prisustvo ima daleko dublji značaj - kaže otac Nenad i pominje primer svog brata koji će sa svoje četvoro dece sigurno ostati u svojoj kući.

- Nažalost, postoje i oni čija vera nije toliko jaka, i oni se lakše odlučuju na odlazak i prodaju imanja.

Foto D. Z.

Život porodice sveštenika Stojanovića dobro ilustruje položaj naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji. On u južnom delu Kosovske Mitrovice živi sa suprugom Tatjanom (39) i petoro dece, sinovima Dimitrijem (14), Filipom (12), Markom (10), Lazarom (7) i jednogodišnjim Stefanom.

Službuje u Hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice i to mu je prva parohija u koju je stigao 2016. godine. Sveštenik kaže da se navikao na sve specifičnosti života u ovoj sredini.

Dok dvanaestogodišnji Filip vozi bicikl po prostranom dvorištu primećujemo da se pored crkve, konaka i zvonare u jednom delu nalaze i nadgrobni spomenici.

- To su stari spomenici. Nekada su se tu sahranjivali Srbi kada je crkva građena 1895, a onda je kasnije formirano drugo groblje. Ovde su sahranjivani ugledni i znameniti ljudi Mitrovice - objašnjava otac Nenad.

Foto D. Z.

Iznad spomenika, gornji deo dvorišta opasan je visokom betonskom ogradom na kojoj je postavljena bodljikava žica. Na sredini, postavljen znak - zabranjeno fotografisanje.

- To je kasarna tzv. vojske Kosova. Zato je zabranjeno slikanje - kaže nam naš domaćin. - U početku mi nije bilo svejedno zbog njihovog prisustva tik uz crkveno dvorište, ali sada nema straha.

Prema njegovim rečima, nije baš prijatno, kada se odatle čuje pucnjava, ponekad nešto pevaju ali ih ne vide. Čuje se i znak trubom ujutru, ali ni na to više ne obraćaju pažnju.

Ipak, najvažnije pitanje za jednog sveštenika je ima li vernika koji dolaze u crkvu. Iako u ovom delu grada vlada "manjak" Srba, nedeljom i praznikom dolaze vernici na službu.

- Sve zavisi koji je praznik, ali nedeljom ima po deset, petnaest ljudi. Kada je veći praznik bude ih više. Za Vaskrs i na crkvenu slavu prenos moštiju Svetog Save dođe znatno više vernika - dodaje ovaj sveštnik rodom iz Gnjilana, gde mu žive roditelji i brat sa četvoro dece.

Neizbežno je i pitanje da li se boji za bezbednost svoje dece, pogotovo što se u crkveno dvorište ulazi odmah sa ulice. Sveštenik Nenad kaže da ih non-stop obezbeđuje kosovska policija. Po dva policajca su u smeni i uz njihovo prisustvo, veli, nema razloga za strah.

Improvizovani policijski punkt nalazi  se nedaleko od gvozdene klizne kapije kojom se ulazi u crkveno dvorište.

Foto D. Z.

Međutim, sa desne strane ulaza umesto ograde su zidovi i započete zgrade u vlasništvu Albanaca.

- Nismo imali direktnih napada od kada smo ovde, ali imamo suđenje za crkvenu zemlju koju su nam zauzeli Albanci. Imamo tu dva ara koja su nam zauzeta, kao i dva lokala u južnom delu grada koji se u katastru vode na crkvu. Imamo još jednu parcelu oko koje se tužimo sa Albancem - dodaje otac Nenad dok jedan od dečaka, dvanaestogodišnji Filip, kaže da se ipak malo boji. Iako mu je dosadno bez drugara, igra se često sa braćom. Voze bicikl, igraju igrice na telefonima...

- Ranije smo trenirali karate, ali sada tokom raspusta smo uglavnom kod kuće - kaže nam simpatični dečak dok ističe da je vrlo dobar đak a da su njegova braća odlični učenici.

I sedmogodišnji Lazar koji će na jesen u školu, a koji sa dvojicom starije braće izlazi iz konaka da ih slikamo, kaže ponosno da je u predškolskom naučio da čita i piše.

- Sada kad nema škole, manje imam obaveza ali stalno radim ponešto oko crkve i oko dvorišta. Pomognem ponešto i supruzi Tatjani (39) oko dece - opisuje Nenad Stojanović život u Mitrovici ovih dana.

Foto D. Z.

KRETANjE U "CIVILU"

- SADA decu malo ređe odvozim do severnog dela grada, jer nemaju obaveza oko škole i sportskih aktivnosti, tako da su uglavnom kod kuć sa majkom i najmlađim bratom - veli otac Nenad dok poziva dečake da se slikaju i dodaje da supruga Tatjana uspavljuje najmlađeg dečaka. I dok su deca i popadija uglavnom kod kuće, otac Nenad namirnice, voće i povrće i sve potrepštine za kuću nabavlja u severom delu Mitrovice, dok račune za komunalije, plaća u južnom delu grada gde odlazi u civilnoj odeći jer je tako, priznaje, ipak bezbednije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna