MILOŠ DANIMA JEO SAMO DŽANARIKE: Teška sudbina Lukića izbeglih sa KiM a koji su se pre desetak godina skrasili u kuršumlijskom selu Točane

D. ZEČEVIĆ

26. 07. 2022. u 10:23

NEDAĆE koje je život donosio Lukićima izbeglim iz Prištine u kuršumlijsko selo Točane odrazile su se i na psihičko stanje majke Dušanke (73) i sina Miloša (30), ometenog u razvoju.

МИЛОШ ДАНИМА ЈЕО САМО ЏАНАРИКЕ: Тешка судбина Лукића избеглих са КиМ а који су се пре десетак година скрасили у куршумлијском селу Точане

Foto Privatna arhiva

Od kada su pre desetak godina ostali bez glave porodice Nebojše, sin i majka preživljavali su od njegove penzije od dvadesetak hiljada dinara što nije bilo dovoljno ni za najosnovnije potrebe. Živeli su u nedovršenoj kući, bez vode i grejanja, provodili dane i godine uglavnom zaboravljeni od svih.

- Imali su samo besplatne obroke iz kuhinje kuršumlijskog Crvenog krsta po koje je Miloš povremeno odlazio u susedno Barlovo. Međutim, nadležne službe u njihovom slučaju su u potpunosti zatajile - ispričala je meštanka Točana koja je javnost i obavestila o teškoj situaciji u kojoj žive Lukići.

Pojašnjava da su nadležni iz Centra za socijalni rad reagovali tek posle novinskih napisa kako Dušanka bez ikakvog cilja luta uz puteve i odbija da uđe u kuću, pa su je smestili u hraniteljsku porodicu. Miloš je ostao sam, iako nije dovoljno sposoban da se brine o sebi.

- Od kada je Dušanka smeštena u hraniteljsku porodicu, Miloš ide da sakuplja sezonsko voće kojim se i hrani. Zatekao sam u njegovom frižideru samo jednu činiju džanarika koje je jeo nekoliko dana - priča Dejan Milošević iz Kuršumlije koji se bavi humanitarnim radom.

Foto Privatna arhiva

Kaže da ovaj mladić ometen u razvoju često prepešači oko pet kilometara do sela Barlova u kojem je prva ispostava pošte jer zna da mu je majka tu nekada primala penziju.

- Na svaka tri dana odlazi u poštu jer pamti da je majka odatle donosila novac kući. Kako mi je rekao, u pošti mu uvek kažu kako za njega nema ništa - prepričava Miloševu tešku sudbinu Milošević.

I susedi Lukića ističu da Miloša često vide na putu prema susednom selu, ali da ne vide rešenje za njegov slučaj. Uvereni su da čak i ne zna gde mu se nalazi majka, jer kada ga pitaju on navodi različita mesta. Meštani zato apeluju da se nađe način da se pomogne i Milošu.

Procedura za smeštanje u dom

KAKO su posle pisanja "Novosti" o porodici Lukić rekli u Centru za socijalni rad u Kuršumliji, Dušanka je privremeno u hraniteljskoj porodici jer je započeta procedura za njen trajni smeštaj u Dom za negu starih i bolesnih. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima iz više izvora, uslovi u porodici u kojoj je privremeno smeštena nisu neadekvatni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna