NEVINI POBIJENI TOKOM ŽETVE: U Starom Gracku kod Lipljana služen parastos povodom dvadeset trogodišnjice masakra nad četrnaest Srba

Dragana Zečević

23. 07. 2022. u 14:35

I OVE godine sabrali smo se na ovom svetom mestu, mestu stradanja u selu gde je pre 23 godine učinjen nezapamćen zločin u leto kada svi sabiraju letinu, tako su i naši žeteoci iz ovog kraja izašli da saberu pešnicu koju im je Bog darovao za hranu za utehu i radost ali je došao neprijatelj da poseje kukolj, da počini zločin iz mržnje i oni su nevino pobijeni kao jaganjci na njivi Gospodnjoj zato što su bili Srbi i zato što su hteli da uberu plodove svoga truda i znoja.

НЕВИНИ ПОБИЈЕНИ ТОКОМ ЖЕТВЕ: У Старом Грацку код Липљана служен парастос поводом двадесет трогодишњице масакра над четрнаест Срба

Foto: Dragana Zečević

Ovo je između ostalog episkop raško-prizrenski Teodosije kazao u besedi posle pomena koji je uz salsuženje sveštenstva služio pred spomen pločom stradalim žeteocima  u  Starom Gracku kod Lipljana a povodom  dvadeset trogodišnjice od  masakra nedužnih meštana koji su želeli samo da požanju svoju letinu.

Foto: Dragana Zečević

Žeteoce, njih četrnaestoro, na njivama nadomak sela masakrirali su Albanci iz susednih sela a kako reče vladika Teodosije, ovo je dan kada ih se sa tugom sećamo ali i svih onih koji su i ranije postradali na ovim svetim prostorima.

- Mi znamo da su njihove duše žive pred  Bogom, da su oni sada na mestu lepšem, bezbednijem i krasnijem od mesta gde mi i dalje živimo, ali mi hrišani po rečima  svetog apostola Pavla nismo kao oni koji nemaju nadu pa očajavaju posle smrti bližnjih, mi umesto očajanja prinosimo molitve za naše srodnike kako molitvama, sećanjem i pomenima a jedan od takvih je i današnji dan da ih se setimo i da  zamolimo Boga da ih nastani u naseljima nebeskim sa mučenicima koji su život položili za zemlju i otočanstvo, za  orbaz, a mi ovde da imamo utehu, odlučnost  i strpljenje da podnosimo mnoge nevolje ali uzdajući se u Boga i čuvajući ono što smo nasledili i primili od naših predaka koji su rekao bih bili bolji od nas danas. Iako su u mnogo većoj oskudici  živeli oni nisu pomošljali da se odreknu ni svoje očevine ni dedovine ni krsne slave ni svega što nas je činilo i što nas čini narodom Božijem-dodao je u besedi na pomenu ubijenim žeteocima vladika Teodosije poručivši da žrtve nevino postradalih žeteoca budu obaveza nama da i mi budemo dobri i dostojni svojih predaka i onih koji su  nevini položli živote.

Došli smo da sa vama podelimo tugu, zbog velikog gubitka za vaše porodice , vaše mesto i čitav narod, došli smo da vas podržimo u sećanju na njiovo strddanje, da budemo sa vama ali i da vas podržimo u vašem življenju odnosno borbi daostanete da živite u vašim domovima  svojim mestima, zavičaju ---poručio je na parastosu Milorad Pupovac koji je došao sa delegacijom Srba iz hrvatske.

Da su žeteoci nevino postrdali, opomenuo je i Borislav Tajić pomoćnik direktora  Kancelarije za KiM koji je rekao da je skup  u  Starom Gracku u znak sećanja pred istinom  i opomenom na pogaženo dostojanstvo , pravo na život i  identitet , odnosno da su srpski žeteoci postradali ne zato što su imali bilo kakvu krivicu već zato što su bili Srbi, rođeni kao Srbi na srpskoj zemlji na  Kosovu i Metohiji. On je napomenuo da su žeteoci mučki ubijeni kada je navodno uspostavljen mir uz garancije i prisutsvo na hiljade međunarodnih vojnika koji su doneli aboliciju jednoj strani da nekažnjeno  čine zločine a druoj strani samo patnju i bol.

Foto: Dragana Zečević

Foto: Dragana Zečević

Foto: Dragana Zečević

Da nalogodbodavci i počinioci zločina nisu pronađeni i kažnjeni opomenuo je i Dalibor Jevtić potpredsednik Srpske liste i gradonačelnik Štrpca koji je istakao da “više od dve decenije Srbi na KiM uporno postavljaju jedno isto pitanje: ko je ubio 14 žetelaca?

- Više od dve decenije tražimo pravdu a verujem da u sekundama i minutima porodice tu pravdu očekuju od vremena kada su njihovi najmiliji  stradali - rekao je  Jevtić popzivajući međunaordnu zajednicu da pronađe i kazne zločince.Inače, pre 23 godine na njivama nadomak sela svirepo i iz zasede tokom žetve na njivama ubijena su četiri člana porodice Janićijević, Slobodan (32), Mile (39), Momčilo(43) i najmlađi Novica koji je za par dana trebalo da proslavi punoletsvo, potom Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Nikola Stojanović , braća Saša i Ljubiša Cvejić, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović. U znak sećanja svake godine rodbina, komšije i predstavnici Srba na KiM okupljaju se ispred spomen ploče u centru sela sa imenima postradalih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KROV NAD GLAVOM ZA OSAM PORODICA: Bačka Palanka među liderima po dodeli bespovratnih sredstava za kuću na selu