ŠTA SE DEŠAVA NA BELOM DVORU? Princ Filip – moja majka je carska princeza, ne znam zašto nije dobrodošla u dom Karađorđevića

D. MATOVIĆ

13. 07. 2022. u 11:00

MOJA majka je brazilska carska princeza sa izuzetno dubokim i razgranatim prodičnim vezama u romanskim kraljevskim kućama.

ШТА СЕ ДЕШАВА НА БЕЛОМ ДВОРУ? Принц Филип – моја мајка је царска принцеза, не знам зашто није добродошла у дом Карађорђевића

Foto I. Marinković

 U redu je za nasledstvo brazilskog carskog trona, trinaesta u grani Petropolis. To što nije primljena u kraljevski dvor u Beogradu, i pored toga što je moja i majka moje braće Petra i Aleksandra, prevazilazi porodičan odnos. Taj gest predstavlja društveni odnos prema tako značajnoj osobi. Veoma sam iznenađen!

Ovo za "Novosti" kaže princ Filip Karađorđević povodom bure koju je izazvao intervju princeze Marije da Glorije od Orleana i Braganse, prve supruge prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, u kome ona, između ostalog, otkriva da tokom nedavne posete Beogradu nije mogla da boravi u kraljevskom dvoru na Dedinju.

- Došla sam prvim letom čim sam čula da je moj sin Filip u bolnici. Hvala Bogu, ništa nije bilo ozbiljno, sad je sve u redu. Bivšem mužu, princu Aleksandru sam rekla da bih volela da odem u dvor, ali me nije pozvao. Poziv nisu dobili ni Filip i Danica. Pokušaj da budemo kao porodica, da mali Stefan bude sa dedom, koji ga praktično i ne zna, nije uspeo. Sve me to mnogo povređuje. Porodica je najvažnija stvar - izjavila je princeza Marija. - Odlazim kući pomalo tužna, jer nisam dobila ovu malu bitku. Ipak, drago mi je da su Filip i Danica srećni.

BAKA OBOŽAVA UNUKA

- MOJA majka obožava unuka Stefana, koji često boravi kod nje u Sevilji - kaže princ Filip. - I u Beogradu se družila sa njim, vodila ga u vrtić. Srećan sam što imaju lep i prisan odnos. Mama voli Beograd, u nedelju smo bili na liturgiji u Hramu Svetog Save, gde nas je primio patrijarh Porfirije. On i moja majka su srdačno razgovarali.

Princ Aleksandar ovog puta nije želeo da govori o porodičnim problemima, a ranije je u intervjuu "Novostima" rekao da je njemu i bivšoj supruzi bilo važno da njihovi sinovi što manje osete razvod.

- Dečaci su praznike provodili sa majkom. Princeza Marija da Glorija je povremeno boravila u našem domu u Londonu. Dve godine smo bili njeni gosti u Sevilji, a ona i njen suprug su bili naši u kraljevskom dvoru - kazao je tad najstariji Karađorđević.

Foto I. Marinković

 

Šta se otada promenilo, princ Filip objašnjava:

- Moja majka je ranije odsedala u hotelu, ponekad u kraljevskom dvoru, pa joj je delovalo normalno da ponovo tamo boravi. Sa ocem su odnosi srdačni, ali bih voleo da ga češće viđam, da više vremena provodi sa mojim sinom Stefanom, da se upoznaju. On je jedini Karađorđević koji je doživeo da dobije unuka i da s njim živi u Srbiji. Imam sjajan odnos sa braćom, sestrama, majkom i očuhom, kao i sa svim rođacima iz dinastije Karađorđević.

Kao i njegovoj majci, i Filipu je važno jedinstvo porodice:

Foto: Mirko Tabašević

- Svi želimo da se slažemo sa ocem, da budemo složna porodica. Moja dužnost kao princa naslednika je da ujedinim celu porodicu i na tome svakodnevno radim. Odnosi u našoj porodici mogu da se poprave. Mom ocu su moja vrata uvek otvorena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave