MOGU ZEMLJU DA NAM OTMU, ALI CARSTVO NEBESKO NE Mitropolit Hrizostom: Danas smo ovde da obnovimo kosovski zavet

Tanjug

28. 06. 2022. u 17:29

MITROPOLIT dabrobosanski Hrizostom poručio je danas vernicima na Gazimestanu da je Kosovo polje sinonim velikog stradanja srpskog naroda od 1389. godine do danas.

МОГУ ЗЕМЉУ ДА НАМ ОТМУ, АЛИ ЦАРСТВО НЕБЕСКО НЕ Митрополит Хризостом: Данас смо овде да обновимо косовски завет

Foto: Arhiva

Mitropolit je prisutnima, posle pomena kosovskim junacima koji je služio patrijarh Porfirije, poručio je da je knez Lazar žrtvovovao sebe da bi srpski narod bio ono što danas jeste.

Dodao je da smo danas ovde da obnovimo kosovski zavet, prenosi Kosovo onlajn.

- Mogu zemlju da nam otmu, ali carstvo nebesko i Boga ne mogu. Kosovski zavet je onaj koji nas privlači, da se mlađe generacije sete šta je knez Lazar poručio srpskom narodu. Sabrani sa različitih strana sveta na Kosovu, sećamo se svih onih koji su stradali, poručio je mitropolit Hrizostom.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas, na Vidovdan, u manastiru Gračanica da su Srbi kad god dođu na KiM došli sebi, jer je KiM "mesto našeg rođenja", na kojem smo dobili "svoje ime i svoj pečat".

Patrijarh je u obraćanju u manastiru Gračanica istakao da srpski narod bez Vidovdana, Gračanice i svih svetinja na Kosovu i Metohiji nije ono što jeste.

- U Gračanici, Dečanima, u Prizrenu, Pećkoj patrijaršiji, mi jasno vidimo ko smo, to su naše oči, Vidovdan je naše oko, Sveti Lazar je naše uho, kosovskometohijske svetinje su naš um - istakao je Porfirije.

BONUS VIDEO: OD‌JEKUJE SA GAZIMESTANA: Posle opela junacima koje je služio Porfirije, ori se srpska pesma

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna