ОВДЕ СМО ДОБИЛИ СВОЈЕ ИМЕ И СВОЈ ПЕЧАТ: Јаке речи патријарха Порфирија на Газиместану (ВИДЕО/ФОТО)

Новости онлине

28. 06. 2022. у 16:09

ПАТРИЈАРХ српски Порфирије поручио је данас, на Видовдан, у манастиру Грачаница да су Срби кад год дођу на КиМ дошли себи, јер је КиМ "место нашег рођења", на којем смо добили "своје име и свој печат".

ОВДЕ СМО ДОБИЛИ СВОЈЕ ИМЕ И СВОЈ ПЕЧАТ: Јаке речи патријарха Порфирија на Газиместану (ВИДЕО/ФОТО)

Фото: Танјуг/ТВ Храм

Патријарх је у обраћању у манастиру Грачаница истакао да српски народ без Видовдана, Грачанице и свих светиња на Косову и Метохији није оно што јесте.

- У Грачаници, Дечанима, у Призрену, Пећкој патријаршији, ми јасно видимо ко смо, то су наше очи, Видовдан је наше око, Свети Лазар је наше ухо, косовскометохијске светиње су наш ум - истакао је Порфирије.

Указао је да на Косову и Метохији разумемо "не само нашу прошлост и порекло, већ и то шта је наш циљ, зашто смо послани у овај свет".

Патријарх је истакао да смо позвани да будемо браћа са свима, и са Албанцима, наравно, пре свих, јер, како је навео, "овде живимо са њима."

- Само у заједници можемо бити на путу Божјем, да смо сви једни другима потребни, да нико без никога не може и да је важно да то разумемо, јер имамо то искуство у својој прошлости. Да не дозволимо да нас други уче томе, да нас опомињу, да примењују своје методе којима хоће само да постигну да јесмо једни поред других, а да они неретко остварују своје циљеве - нагласио је Порфирије.

Патријарх Порфирије је служио свету архијерејску литургију у манастиру Грачаница, а касније ће на Газиместану служити парастос косовским јунацима страдалим 1389. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ПЕШЧАНОЈ ПЛАЖИ И У ОБИЉУ ЗЕЛЕНИЛА: Чувени хотел из ланца надалеко познатог по квалитету и доброј услузи