TEMELJNI UGOVOR PRED USVAJANJEM: Predstoji završno usaglašavanje sa Crkvom

V. Kadić

22. 06. 2022. u 09:00

TEMELjNI ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom mogao bi konačno već sutra da se nađe na dnevnom redu sednice Vlade Crne Gore.

ТЕМЕЉНИ УГОВОР ПРЕД УСВАЈАЊЕМ: Предстоји завршно усаглашавање са Црквом

Foto Vlada Crne Gore

Time bi Crna Gora konačno uredila svoje odnose sa svim verskim zajednicama koje u njoj deluju.

Informaciju o Temeljnom ugovoru već je pripremilo Ministarstvo pravde, a timu premijera Dritana Abazovića predstaviće je ministar pravde Marko Kovač, uprkos neslaganju koje oko ove vruće teme postoji među članovima Vlade.

Najglasniji protivnici sporazuma sa SPC i dalje su dvojica ministara iz redova Socijaldemokratske partije - šef diplomatije Ranko Krivokapić i odbrane Raško Konjević, koji insistiraju da se ne potpiše ovaj dokument ili da se njegovo usvajanje uslovi zaključenjem identičnog sporazuma sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

Ukoliko informacija o Temeljnom ugovoru "preživi" sednicu Vlade, kako prenose izvori bliski Vladi, pristupiće se završnim razgovorima oko usaglašavanja teksta sa predstavnicima SPC, koji bi trebalo da budu okončani do kraja ovog meseca. Posle toga biće određen termin za potpisivanje ugovora. Očekuje se da dokument bude parafiran u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, a paraf bi, kako se može čuti, trebalo da stave patrijarh srpski Porfirije i premijer Dritan Abazović.

Foto D. Milovanović/V. Kadić

- Pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC biće brzo okončano. Cilj Vlade je obezbeđivanje što šireg konsenzusa o Temeljnom ugovoru. Ko god može da pomogne da se unapredi tekst Temeljnog ugovora on je dobrodošao. Nadamo se da će biti prihvaćen u širem konsenzusu. Treba da idemo dalje, čekaju nas druge obaveze - izjavio je Abazović, uprkos otvorenom protivljenju dela ministara.

Poslanik DPS Danijel Živković, takođe, osporava zaključenje ovog sporazuma i insistira da nijedna verska zajednica ne bude povlašćena.

- Nismo imali priliku da vidimo nacrt ugovora, a korisno je da bude javan kad bude u formi predloga za celu društvenu zajednicu. Sa SPC ne može biti potpisan Temeljni ugovor, već samo ugovor o međusobnom regulisanju prava i obaveza - naglasio je Živković.

NIJE SUBJEKT

MINISTRI iz SDP Krivokapić i Konjević osporavaju i pravnu prirodu Temeljnog ugovora. Oni smatraju da ne postoji uzajamno priznanje između države i crkve. Termin "Temeljni ugovor", prema njima, rezervisan je samo za državne subjekte. SPC, je kako ističu, "Crkva Srbije" i otud nelegalni subjekt sa kojim se ne može sklopiti ova vrsta sporazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju