ARHEOLOŠKA istraživanja u Divljem polju u Ratini kod Kraljeva, na samom ušću Ibra u Zapadnu Moravu, značajna za sklapanje mozaika unutrašnje organizacije vinčanskih naselja i kulture na prostoru današnje Srbije i centralnog Balkana, u završnoj su fazi, i to pre nego što na ovoj lokaciji prođe trasa budućeg auto-puta Pojate - Preljina. Štaviše, na toj trasi "ukrstili" su se vinčanska i mnogo mlađa kultura iz latinskog perioda, što je za stručnjake veliki izazov.

Komentari (3)

Lucky

21.06.2022. 18:51

Treba li ista da se gradi preko takvih nalazista?!?!?!? Jedna krivina resava mnogo a samo neolitsko naselje privuci ce tiriste i zaraditi novac a ostace i za naredna pokoljenja!!!! Zar mira sve da se unisti kao sto je to radio oredhidni ministar gradjevine i kapitalnih investicija!!!! Ne mogu da se pomirim s tim da je vaznija torbica od 4000€ nego nase poreklo staro 7500 godina i vise!!!!

Deda Đole

23.06.2022. 08:37

Господо, колико сам разумео, ви ћете све ово да избетонирате? Ако вам је то намера, зашто уопште и пишете о томе. Друго, ако упорно не можете да нађете гробнице, да ли сте се запитали, случајно, да се ти људи нису другачије сахрањивали, рецимо спаљивали?

Alexa

23.06.2022. 19:01

Niko ne pominje da su Englezi uključeni u iskopavanja, da je zabranjeno slikanje itd. Predpostavljam da će bitne nalaze odneti kod njih, konzervirati nalazište i zatrpati. Inače Kraljevo važi za sterilno arheološko područije a ima mnogo neistraženih lokaliteta...