DA LI ĆE DOJAVE O BOMBAMA REMETITI MALE MATURE? Oglasio se ministar Branko Ružić

Novosti onlajn

20. 06. 2022. u 09:23

SEDAM dana je ostalo do male mature, a ove godine je dočekujemo u drugačijim okolnostima zbog serije dojava o bombama u školama. Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da će đaci biti bezbedni i da mogu u miru da završavaju svoje pripreme.

ДА ЛИ ЋЕ ДОЈАВЕ О БОМБАМА РЕМЕТИТИ МАЛЕ МАТУРЕ? Огласио се министар Бранко Ружић

Foto Tanjug

Branko Ružić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku, apelovao da se u miru završe pripreme za polaganje prijemnih ispita.

- Mislim da treba u miru da se pripreme, bez neke treme. To jeste traumatično iskustvo, mi radimo sve i činimo sve da ova tri dana proteknu u najboljem mogućem redu i oni koji imaju te zlokobne intencije da prijavljuju lažne bombe ne vode računa o tome da time udaraju na ono što je najosetljivije i ono što je budućnost našeg društva, a to su naše mlade generacije - kaže Ružić.

Ukazao je postoji operativni plan, kao i da su u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

- Biće sigurni i roditelji i deca, neka se u miru pripremaju za završni ispit -  poručuje Ružić.

Ističe da se u skladu sa intencijom od 2010. godine ide na sažimanje broja objekata u kojima će se održavati završni ispiti, kao i da ih ove godine ima 1.266.

- Smanjićemo za 50 do 60 procenata kako bi sve bilo operabilno -  dodaje ministar.

Ukazao je da mala matura traje tri dana, kao i da je to ogromna procedura.

-  Svi testovi su odštampani, stavljeni u te sigurnosne vrećice i kutije sa zatvornicama, biće odvezeni na lokacije u pratnji policije. Sve ono što smo radili i prethodne godine, a ove godine još obremenjeni i ovim problemom sa dojavama o lažnim bombama -  dodao je Ružić.

Ističe da je tajnost najvažnija i da svi moraju pod jednakim uslovima da učestvuju.

Na pitanje kako će se nadoknaditi časovi koji su propušteni zbog dojava o bombama, Ružić kaže da direktor škole uz saglasnost školske uprave o tome odlučuje. Objasnio je da nema potreba za nekim velikim nadoknađivanjem.

- Nama je najvažnije da se na regularan način završi školska godina i to ne samo na završnom testu za osmake, teku i prijave za prijemne na fakultete -  zaključio je Ružić.

BONUS VIDEO:

DOJAVE O BOMBI U KRALjEVAČKIM ŠKOLAMA: Učenici vraćeni kućama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina