PREDSTAVLJENE MARKE SA LIKOM PETRA VELIKOG Bocan Harčenko: Ovakav događaj danas može da se desi samo u Srbiji

Srna

09. 06. 2022. u 19:48

U Muzeju PTT-a u Beogradu danas je predstavljeno prigodno filatelističko izdanje sa likom ruskog cara Petra Velikog i otvorena prateća tematska izložba čime je odata počast jednom od najvećih vladara u istoriji čovečanstva, ali i potvrđeno da u vreme izazova Srbi i Rusi ostaju prijatelji.

ПРЕДСТАВЉЕНЕ МАРКЕ СА ЛИКОМ ПЕТРА ВЕЛИКОГ Боцан Харченко: Овакав догађај данас може да се деси само у Србији

Foto: Vikipedija

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da događaj poput ovog ima neverovatan značaj i u današnje vreme "može da se desi samo u Beogradu i u Srbiji".

Bocan-Harčenko je istakao da se u Srbiji baš kao i u Rusiji obilježava 350 godina od rođenja Petra Velikog koji je imao uticaj i na razvoj ove zemlje, te da je ljubav dva naroda uzajamna i da vrijeme u kom je vladao slično današnjem.

- Petar Veliki je velikan u našoj istoriji. Ostavio je veliki trag u razvoju naše zemlje. Postoji veoma velike sličnost između onoga za šta se Rusija danas bori i onoga za šta se borila u njegovo vreme. Kao i tada Rusija se danas bori za svoj razvoj, nezavisnost, samostalnost i što veći uticaj i odgovarajuću poziciju na međunarodnom planu, rekao je Bocan-Harčenko.

On je zahvalio "Poštama Srbije" što je prihvatila inicijativu Ruskog doma za objavljivanje marke naglasivši da to znači veliki podsticaj u razvoju međusobnih odnosa i dokaz uzajamnog pažljivog odnosa prema istoriji.

Vršilac dužnosti direktora "Pošta Srbije" Zoran Đorđević izjavio je da je ideja bila da izdavanjem dve poštanske marke sa likom Patra Velikog obeleži jubilej ove neosporno velike istorijske ličnosti.

Đorđević je naglasio da su Rusija i Srbija velike prijateljske zemlje koje gaje svoju bogatu tradiciju.

- Zahvalan sam Ruskom domu na inicijativi. Mi smo, naravno, zdušno prihvatili to jer smatramo da nam je dužnost i obaveza da sve one ličnosti koje su obeležile istoriju čovečanstva promovišemo i sačuvamo od zaborava, rekao je Đorđević.

On je dodao da veruje da će ove marke naći svoje mesto u brojnim filatelističkim zbirkama.

Irina Atanasijević, autor izložbe o Petru Velikom, koja je upriličena povodom predstavljanja marke, zahvalila je za odnos prema ruskim naučnicima, stvaraocima i ruskom nasleđu u Srbiji.

"Pošte Srbije" su povodom 350 godina od smrti Petra Velikog izdale dve poštanske marke u tiražu od 25.000 primeraka.

Na izdanju marke za unutrašnji promet nominalne vrijednosti 30 dinara nalazi se portret akademskog slikara Bobana Savića, dok je na izdanju za međunarodni promet nominalne vrijednosti 85 dinara portret cara Petra Velikog s kraja 17. i početka 18. vijeka nepoznatog autora koji se do kraja 19. veka čuvao u manastiru Velika Remeta, a danas je dio muzejskog fonda Ermitaža.

Predstavljanje poštanskih nmarki je popraćeno izložbom reprodukcija stripa "Petar Veliki", koga su 1941. godine u Srbiji objavili ruski emigranti Konstantin Kuznjecov i Pavle Poljakov.

Filatelistički komplet specijalnog izdanja prigodnih poštanskih maraka "350 godina od rođenja Petra Velikog" uručen je ranije povodom obeležavanja ruskog državnog praznika - Dana Rusije, srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku. 

BONUS VIDEO: KROJAČEV LEGAT OD 5.000 KNjIGA: Priča o Bošku Nikoliću, abadžiji iz Donjeg Ribnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas