"NISTE NAUČILI NIŠTA OD SVOJIH PREDAKA!" Moćni ruski odgovor huškačima sa Zapada - podsetili na junačko delo Petra Velikog

Novosti online

22. 11. 2021. u 20:28

RUSKA ambasada u Stokholmu sa podsmehom je reagovala na izjave švedskog ministra odbrane o situaciji u Ukrajini, piše RIA Novosti.

НИСТЕ НАУЧИЛИ НИШТА ОД СВОЈИХ ПРЕДАКА! Моћни руски одговор хушкачима са Запада - подсетили на јуначко дело Петра Великог

Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Vikipedija

Peter Hultkvist, ministar odbrane Švedske, je rekao 16. oktobra da Stokholm može rasporediti trupe u Ukrajini, zbog nestabilne situacije u toj zemlji.

Iz ruske ambasade su podsetili Hultkvista kako su se Šveđani proveli upravo u Ukrajini, 1709. godine.

- On nije prvi švedski vojskovođa koji pokušava da zastraši Rusiju snagom svoje hrabre vojske, planirajući da je pošalje u Ukrajinu. Poslednji pokušaj ove vrste desio se na Poltavi, nedaleko od Kijeva, 1709. godine. Potomci Šveđana sa Poltave izgleda nisu naučili odgovarajuće lekcije iz prošlih ratova sa Rusijom - piše u jednom delu saopštenja ruske ambasade.

Ruska vojska pod komandom Petra Velikog do nogu je potukla 1709. godine armiju švedskog kralja Karla XII. Ta pobeda bila je prekretnica u Severnom ratu (1700-1721). Rusi su tim slavnim pobedama okončali dominaciju Švedske u Severnoj Evropi.

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT - Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije