NEMA REČI O EPIDEMIJI MAJMUNSKIH BOGINJA Epidemiolog Petrović tvrdi: Sa korona virusom nismo završili

Novosti online

08. 06. 2022. u 21:21

OVE godine se navršilo 50 godina od izbijanja epidemije velikih boginja u tadašnjoj Jugoslaviji.

НЕМА РЕЧИ О ЕПИДЕМИЈИ МАЈМУНСКИХ БОГИЊА Епидемиолог Петровић тврди: Са корона вирусом нисмо завршили

Foto: Shutterstock

15. marta 1972. godine u laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume ''Torlak'' izolovan je virus velikih boginja. To je bila poslednja epidemija variole vere u Evropi.

Prema zvaničnoj verziji, vi­rus je sti­gao u na­šu ze­mlju, ka­da ga je tri­de­set­pe­to­go­di­šnji Ibra­him Ho­ti iz jed­nog se­la kod Ora­hov­ca na Kosovu i Metohiji do­neo iz Ju­žnog Ira­ka.

Smatra se da je zara­zio sed­mo­ro ro­đa­ka i još če­tvo­ro lju­di na pi­ja­ci, a pret­po­sta­vlja se da je po­čeo da se ši­ri br­zinom mu­nje ka­da ga je do­bio La­tif Mum­džić, uči­telj iz jed­nog se­la kod Tu­ti­na, ko­ji se za­ra­zio ta­ko što je s Ho­ti­jem bio u istom auto­bu­su.

U vreme izbijanja epidemije velikih boginja narod se pridržavao uputstava zvaničnih organa, kojima se verovalo. I za kratko vreme, epidemija je suzbijena, a građani su naučili da je glavno sredstvo za borbu protiv virusa održavanje higijene.

Foto Printskrin

 

Društvene mreže šire paniku

Kakva je sličnost i razlika epidemije velikih boginja i virusa korona, objasnio je prim. dr Radmilo Petrović, naš čuveni epidemiolog u penziji, koji je čitav svoj radni vek proveo u Institutu ''Torlak''.

- Tokom epidemije velikih boginja imali smo već spremnu vakcinu i epidemija je bila savladana za nepuna tri meseca. Tada je bilo oko 200 obolelih osoba, dok je umrlo 35, a vakcinacija je bila sveobuhvatna (više od 90 odsto stanovništva tadašnje Jugoslavije). To znači da je više od 18 miliona ljudi bilo vakcinisano u rekordnom roku od mesec dana. Međutim, tada nije bilo društvenih mreža da šire nesitinu i paniku, pa su svi hrlili da se vakcinišu - kaže prim. dr Petrović.

Foto: Tanjug

 

Značaj vakcinacije

- Kada su u pitanju velike boginje u startu smo imali vakcinu, nismo čekali godinu dana da se pojavi. Vakcinacija protiv velikih boginja u Srbiji potiče, još od Knjaza Miloša (od 1839. godine). Zato je većina stanovništva imala imunitet protiv velikih boginja, odnosno bilo je 15 odsto stanovništva koji nisu bili imuni na velike boginje, tako da nije mogao virus da se širi - navodi prim. dr Petrović.

Korona će se aktivirati na jesen

Na pitanje da li postoji opasnost od epidemije majmunskih boginja, odgovara da se pravi panika zbog reči ''boginje''.

- Inače, tu nema nikakve sličnosti, niti opasnosti. Te boginje su prisutne kod majmuna i drugih glodara u zapadnoj i centralnoj Africi. Osim toga, majmunske boginje se, za razliku od velikih ili malih boginja, ne prenose vazdušnim putem, to jest respiratornim sistemom, već direktnim kontaktom sa obolelog. Smrtnost kod tih boginja je mala (oko jedan odsto). O epidemiji majmunskih boginja nema reči, virus se neće ni proširiti - tvrdi prim. dr Petrović.

Što se tiče virusa korona, naš sagovornik kaže da može opet da se aktivira na jesen.

- Može da se aktivira, jer je ovaj virus prisutan o čemu svedoči i podatak da se svakog dana otkriva 200-300 novozaraženih - kaže prim. dr Petrović.

''Lanac'' preživljavanja virusa

On dodaje da u ovom periodu postoji veliki broj asimptomskih infekcija (sa nikakvim ili blagim simptomima).

- Infekcija je prisutna i to nam pokazuje da je virus prisutan u punoj snazi. Taj virus blagim infekcijama može da napravi ''lanac'' preživljavanja preko leta kada je toplo, kada nema zatvorenih prostorija, kada svi luftiramo i držimo otvorene prozore, pa virusa nema u vazduhu i prostorijama - ukazuje prim. dr Petrović.

Međutim, prema njegovim rečima u septembru i oktobru kada dođe hladniji period i kada počnemo da zatvaramo prostorije, virus može da počne da cirkuliše u vazduhu i da dođe do zaražavanja.

- Tome može da doprinese slabljenje imuniteta kod onih koji su preležali korona virus, zatim kod onih koji su imali asimptome infekcije i kod onih koji su vakcinisani. U svakom slučaju, neće biti velike epidemije - naglašava prim. dr Petrović.

A da li će biti potrebna ponovna imunizacija na jesen, prim. dr Petrović kaže da je pitanje da li je vakcina protiv korone i dalje potentna.

(Informer)

BONUS VIDEO - TRODNEVNI SPUST LIMOM: 150 raftera tri dana krstarilo kroz dve države

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČUDO NA ZLATIBORU Zgrada uspešno prkosi gravitaciji: Širi toranj u Pizi (FOTO)