PATRIJARH PORFIRIJE SA DECOM SA KIM I IZ CRNE GORE: Radujem se što ćete učestvovati u molitvenoj litiji u kojoj ćemo se moliti za mir

Novosti online

01. 06. 2022. u 13:17

PATRIJARH Srpske pravoslavne crkve Porfirije ugostio je danas u Hramu Svetog Save decu sa Kosova i Metohije i iz Crne Gore, koja borave u Beogradu.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ СА ДЕЦОМ СА КИМ И ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Радујем се што ћете учествовати у молитвеној литији у којој ћемо се молити за мир

Foto: Petar Milosevic

Njih četrdesetoro sa Kosmeta i tridesetoro iz Crne Gore sutra će učestvovati u litiji, kojom će biti obeležena gradska slava Spasovdan.

Patrijarh im je poručio da se raduje što su ovde i što će se zajedno sutra moliti na Spasovdan.

- Radujem se što ćete učestvovati u molitvenoj litiji u kojoj ćemo se moliti za mir, jer mir je nešto što je najpotrebnije svakom čoveku, svakom pojedincu, nama, ali i čitavom svetu. Vi to dobro znate - rekao je Porfirije.

Ukazao im je da ljudi, kada se oslanjaju samo na sebe i svoja znanja, pamet i sposobnosti, ne mogu tako lako da uspostave mir.

Kako je rekao, gde god da se okrenemo, i u prošlosti i u sadašnjosti, postoje nesporazumi, sukobi i ratovi.

- Zato je važno da molitvom prizovemo blagodet Božju, da nam on pomogne da svi zajedno doprinesemo miru među nama, a onda i u čitavom svetu. Mir je duhovna stvar, a to znači da se trudimo da se mirimo sa Bogom, da živimo onako kako je Bog zamislio, i kada smo na tom putu, onda je sigurno da ćemo mir širiti i oko sebe - istakao je srpski patrijarh.

Da ljubav prema svima ne bi bila samo prazna reč, rekao je patrijarh deci, važno je da se u svakodnevnom životu trudimo da volimo one koje su pored nas, naši bližnji, pripadnici našeg roda i naroda, a ako naučimo da volimo svoj narod, dodaje, onda smo vaspitani u ljubavi i istom tom ljubavi možemo da grlimo čitav svet.

- To je cilj našeg života. Mi volimo i čuvamo svoj narod, ne zato da bismo bili sebični i ogradili se od drugih, već da bismo se naučili da sve volimo. Da ljubavlju možemo da primimo od drugih ono što je vredno, ali isto tako da iz ljubavi iz možemo drugima da darujemo ono što su naše vrednosti - rekao je poglavar SPC.

On je poručio deci sa KiM da se mole za svoje bližnje i svoj narod, ali i da se isto tako mole za one koji pripadaju drugim narodima.

- To je jedini ispravan put, to je Svetosavski put. Sveti Sava je proputovao čitav svet. Išao i na istok i na zapad, gradio najbolje moguće odnose sa svim narodima, gradio crkve čak i u Jerusalimu, Bariju, na Svetoj Gori, i u drugim zemljama, ali najviše je zidao u svom narodu - naveo je patrijarh i dodao da su mnoge od tih svetinja sada pod zaštitom UNESKO, kao kulturna vrednost.

On je obećao deci da će se moliti i za njih na KiM i u Crnoj Gori i da će dolaziti da ih posećuje, jer su oni deo te crkve.

- Sve što možemo, učinićemo za vas i što je naše, uvek će i vama biti na raspolaganju - rekao je poglavar SPC deci.

U ime dece sa Kosmeta i iz Crne Gore patrijarhu se obratio Stefan Kruščić iz Podgorice i, u njihovo ime, poklonio mu ukoričeno Sveto pismo.

Zahvalio je patrijarhu Porfiriju što ih nikada, ni u tim teškim vremenima, nije napustio, već je uvek ostao uz njih.

- Želim da vam kažem da se mi kao deca i dobri ljudi trudimo da koračamo stazama Svetog Save i da idemo njegovim stopama- rekao je Kruščić patrijarhu.

Prijemu i obilasku Hrama Svetog Save prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Beograda, koji će sutra biti domaćin gradske slave Spasovdana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice