MALI ZMAJ OPET IGRA ZA ŽIVOT: Devojčica Maša Artiko, koja je nasmejana "plela" užičko kolo dok prima terapiju, ponovo u bolnici

D. MATOVIĆ

07. 05. 2022. u 09:11

ZADIVILA nas je hrabrost Maše Artiko, devojčice zmaja. Velike, odvažne lavice od 13 leta. Koliko je njena želja za životom jaka, pokazala je kada se na društvenim mrežama pojavio snimak u kom nasmejana igra užičko kolo dok prima terapiju.

МАЛИ ЗМАЈ ОПЕТ ИГРА ЗА ЖИВОТ: Девојчица Маша Артико, која је насмејана плела ужичко коло док прима терапију, поново у болници

Maša na lečenju u Istanbulu, Foto Privatna arhiva

Borila se malena glumica i balerina sa teškim oblikom tumora bubrega sa metastazama. Borila se i verovala da se izborila. Ali, okrutna bolest se vratila.

Uprkos teškom stanju, Maša, koja je sve osvojila osmehom i vedrim duhom se ne predaje, iako je ponovo u bolničkoj postelji u Istanbulu. U Tursku je otišla na rutinsku kontrolu.

Tumor se, međutim, vratio. Moralo je hitno da se reaguje. Sada se oporavlja od operacije, treće od 2018. godine, kojom joj je odstranjen i deo plućnog krila. U međuvremenu, uspela je da pobedi i koronu.

- Sporije se oporavlja i psihički je klonula. Skrhana je i razočarana. Verovala je da se bolest neće vratiti. Moja lavica, umesto u pozorištu, opet je u bolnici - zabrinuta, za "Novosti", govori njena majka Svetlana Artiko.

- Lekari nas uveravaju da je najteži deo prošao, da ima leka da se bolest zaustavi, da će Maša uz pravu terapiju nastaviti da živi kao njeni vršnjaci. To nam daje nadu.

Kazuje nam Svetlana da su juče, neposredno pre našeg poziva, dobili rezultate genetskog ispitivanja. Lek za Mašu postoji.

- Ne znam šta da kažem. Radujem se što postoji lek, ali nisam očekivala da će terapija biti toliko skupa - priča Svetlana dok prebira po papirima.

- Maša je dobila individualnu target terapiju, uz hemoterapiju. Objasnili su mi da se njome ciljano uništavaju obolele ćelije. Operacija je koštala 50.000 evra. Hemoterapija će biti između 60.000 i 70.000 evra, a svaka target terapija po 40.000. Na kraju, Maša treba da primi vakcinu koja će zaustaviti bolest. Vakcina košta oko 40.000. Nemam snage da računam. Zabrinuta sam. Kako ćemo sakupiti toliki novac? Ipak, veliko mi je olakšanje što postoji lek za moju Mašu.

Sa sestrom Stašom, Foto Privatna arhiva

Seća se Svetlana početka njihovog košmara:

- Maša je došla sa treninga i rekla: "Mama, boli me nešto na leđima". Otišli smo u Institut za majku i dete, gde su rekli da je verovatno nešto istegla prilikom vežbanja.

Sutradan je imala još jače bolove, pa smo otišle u Tiršovu. Tada su doktori uočili neke promene na bubregu, radili su analize, magnetnu rezonancu, tumor markere.

Dijagnostikovali su veliki, maligni tumor na bubregu, koji je metastazirao na krvne sudove i deo plućnog krila. Usledila je duga borba.

Foto Privatna arhiva

Bori se Svetlana sa suzama. Bilo bi joj lakše kada bi krenule, da odagnaju strah i strepnju. Nije joj lako. Samohrana je majka.

- Kad dođu teške slike, zamislim svog malog borca kako ponovo zdrava korača svojim putem. Bodrila nas je humorom i optimizmom. Navikla nas je da vedrinom i upornošću ruši sve barijere. Nadam se da će srušiti i ovu, najvažniju.

Maši je najveća podrška sestra Staša, koja sate i sate provodi ispod prozora njene bolesničke sobe.

- Mnogo joj znači što je Staša ovde - kaže Svetlana.

- Došla je sa bakom. Baka kuva, jer Maša ne može da podnese začinjenu bolničku hranu.

Foto Privatna arhiva

POMOĆ

SVI koji žele da pomognu da Maša pobedi opaku bolest mogu da pošalju SMS poruku "484" na broj 3030, kao i da uplate novac na dinarski račun 160-503235-79 ili devizni 00-540-0002651.7, IBAN: RS35160005400002651786, SWIFT/BIC: DBDBRSBG. Sredstva mogu da doniraju i uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj, ili preko PayPal naloga.

HUMANITARNI KONCERT U NEDELjU

PRE nego što se razbolela, Maša je živela uobičajenim životom, išla u školu, bila odličan đak. Pored toga, bavila se glumom i džez baletom. Igrala je ćerku glavnog junaka u televizijskoj seriji "Urgentni centar", plesala na evropskom takmičenju i osvojila nekoliko medalja. Njeni drugari iz osam plesnih klubova svim srcem plesaće za Mašu. Humanitarni koncert biće održan u nedelju, 8. maja, u 13 časova, u Sportskom centru "Šumice".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!