„DA SE SLOŽIMO, UMNOŽIMO I OBOŽIMO“: Episkop Justin podsetio na poruke Nikolaja Velimirovića

V. Mitrić

04. 05. 2022. u 11:04

VLADIKA Justin, vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija, osveštao je spomenik nedavno upokojenom episkopu šabačkom Lavrentiju, koji počiva ispred crkve u Manastiru Soko, koji je posvetio svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću.

„ДА СЕ СЛОЖИМО, УМНОЖИМО И ОБОЖИМО“: Епископ Јустин подсетио на поруке Николаја Велимировића

Foto: V. M.

Učinio je to na dan slave Sveti Nikolaj (Srpski), uz sasluženje sveštenika i monaha, uz prisustvo mnoštva vernika, poštovalaca dela vladika Nikolaja i Lavrentija.

Episkop Justin je služio i pomen episkopu Lavrentiju, pre toga svetu arhijerejsku liturgiju i prerezao je slavski kolač. U nadahnutoj besedi ovaj mladi, ali ugledni srpski arhijerej, u otadžbini i rasejanju, naglasio je da su Nikolaj i Lavrentije „dva gorostasa roda svoga, dostojni najvećeg poštovanja, pamćenja i ličnost čija dela treba da se slede“.

Govoreći o svetom vladiki Nikolaju, koga slavi ova bogomolja, epikop Justin je rekao da je reč o takvoj intelektualnoj i duhovnoj gromadi o kojoj ne treba mnogo da govorimo, „kako ne bismo ispali smešni, nedostojni i nedorasli, ali ono što moramo jeste da mu se neumorno i molimo i da sa njim razgovaramo kroz njegova dela“.

- Samo da ispunimo ili barem da se potrudimo da ispunimo tri reči koje je Sveti Nikolaj izgovorio - rekao je episkop Justin. -A napisao je i sabrao u 13 tomova knjiga, sa više od 10.500 stranica, naš vredni i neumorni vladika Lavrentije dela Nikolajeva. Na nama je da, iz tog ogromnog duhovnog majdana i bogastva, izdvojimo i ispunimo samo reči da se umnožimo, obožimo i složimo niko nam ne bi mogao ništa.

Slava bogomolje protekla je i u divnom pevanju pesama vladike Nikolaja, kao i sećanja na mnoge trenutke koje su ovdašnji sveštenici, monasi i vernici proveli sa jednim od njegovih najvećih sledbenika, ako ne i najvećim od školskih dana, vladikom Lavrentijem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)