KADA ŽENA RUKUJE, TRAKA SA UGLJEM NEĆE STATI: Deset dama rade kao rukovaoci stanica u rudarskom basenu "Kolubara"

Branko Puzović

02. 05. 2022. u 10:00

U DIREKTNOJ proizvodnji uglja na Površinskom kopu "Polju E", koji je takozvani zamenski kapacitet "Polja D" Rudarskog basena "Kolubara", radi 10 žena, u smenama, rame uz rame sa rudarima, mašincima, električarima...

КАДА ЖЕНА РУКУЈЕ, ТРАКА СА УГЉЕМ  НЕЋЕ СТАТИ: Десет дама раде као руковаоци станица у рударском басену Колубара

Foto A. Rašin

One su rukovaoci stanica na trasportnim sistemima i neprekidno, danju i noću, leti i zimi, budnim okom kontrolišu da se prevoz uglja odvija bez problema, sa što manje zastoja.

Ponosno ističu da svoj posao nikada ne bi menjale, iako su uslovi katkad veoma teški.

Čitavu smenu provode u metalnoj kabini tek nešto većoj od dva kvadrata, sa prozorima na sve četiri strane, pored koje prolazi transportna traka sa ugljem od koga će se u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu proizvoditi struja. Na omalenom pultu su komandna dugmad, telefon, nađe se mesta za šoljicu kafe. Neprestane su vibracije, buka i škripa, zimi velika studen, leti ogromna žega...

- Oduvek su me privlačila takozvana muška zanimanja, završila sam treći stepen, rudarski smer u Tehničkoj školi u Lazarevcu, a uporedo skoro deceniju i po trenirala fudbal, dve godine igrala za reprezentaciju Srbije, ali sam zbog povrede i operacije odustala od sportske karijere - kaže Milica Ivković (33) iz Mirosaljaca kod Lazarevca. - Čekajući posao u struci, dobrovoljno sam služila Vojsku Srbije, dve godine radila kao gardista na Topčideru u Beogradu. Kada se ukazala prilika da radim u "Kolubari", nisam se dvoumila, jer je plata neuporedivo veća. Nikad nisam bila na stanici, ali sam od oca, koji radi na istom mestu u "Suvoj separaciji", u "Preradi", saznala kakav posao me čeka.

Verica Spasić, Foto B. Puzović

Posao staničara, ističe Milica, veoma je odgovoran, jer osam sati u smenama nadgledaju kretanje trake, ispravnost i funkcionisanje transportera i, što je najvažnije, bezbednost ljudi i mašina. Ako uoče neki problem, obaveštavaju dispečera, koji odmah šalje ekipe da intervenišu.

- Čitavo radno vreme pažnja i koncentracija su na prvom mestu, na zvono telefona reagujemo odmah - kaže Milica.

- Leti, zbog visokih temperatura i ugljene prašine traka može da se zapali, zimi da prokliza. Ako naiđe veliki grumen uglja, traka se zaglavi... To su situacije kada moramo da intervenišemo. Iako većinu poslova radimo same, desi se da je potrebna pomoć, a veliko poštovanje i poverenje kolega u smeni puno znači.

Ivona Krsmanović, Foto B. Puzović

Od tri decenije radnog staža u "Kolubari", Jagoda Đurđević (54) iz Lazarevca poslednjih 13 godina je staničar, pre toga bila je pomoćni radnik, pa električar u radionici. Da pređe u proizvodnju, na kop, presudila je, kaže, veća plata za rad u smeni.

- Rukovaoci stanica prvi dolaze, poslednji odlaze s posla, a ako kolega iz nekog razloga ne stigne, nastavljamo i njegovu smenu, jer transport uglja ne sme da stane - kaže Jagoda.

- Radimo kao naše kolege muškarci, nema razlike, ali ipak, već na prvi pogled vidi se prisustvo ženske ruke. Na našim stanicama kabine se sijaju, sve je čisto, pod konac...

Foto A. Rašin

Prethodno je Lazarevčanka Ivona Krsmanović (39) vodila veliki magacin rezervnih delova za bagere i ostale mašine na ugljenokopima i postrojenjima "Kolubare", a već 15 godina je rukovalac stanice na "Polju E". U taj posao, ističe, uklopila se veoma brzo.

- Koleginice i ja ponosimo se što smo rukovaoci stanica, ovaj posao ne bi menjale ni za jedan drugi - kaže Ivona.

- Imala sam ponudu da pređem u kancelariju, za evidentičara i nisam pristala. Plata je dobra, posao je ponekad težak, ali smo se navikle. Stanice na sistemima su prilično stare, ali se trudimo da ih koliko možemo podmladimo redovnim održavanjem.

Funkcionalne su i bezbedne, što je najvažnije. Najteže nam pada kada nedostaje neki rezervni deo, pa transportne trake moraju da stoje, jer od rada ugljenokopa zavisi proizvodnja struje za celu Srbiju.

Njena koleginica Verica Spasić (55) iz Rudovaca nije imala dilemu šta će po završetku srednje škole da radi. Odrasla je, veli, u lazarevačkom selu Cvetovac, gde su joj maltene prve komšije bili moćni bageri "glodari" Površinskog kopa "Tamnava - Istočno polje". Od tri decenije u "Kolubari", 13 godina je rukovalac utovarne stanice "C-10" na BTS sistemu Površinskog kopa "Polje E".

- Svi iz moje "C" smene, kao uostalom i ostale kolege u "Kolubari", veoma smo složni, družimo se u slobodno vreme, idemo na izlete, svadbe, ispraćaje u penziju - kaže Verica.

- Mi žene staničari na delu smo pokazale da možemo da uskladimo smenski rad i obaveze u porodici. Da bi se postigla dobra proizvodnja uglja, ali i radi bezbednosti svih radnika, svesne smo da moramo i mi da budemo uhodane. Uprkos svemu, za nas ništa nije teško.

Jagoda Đurđević, Foto B. Puzović

RAD I NA PAUZI

TOKOM cele noćne smene moram da održavam koncentraciju, što nije baš jednostavno, naročito pred zoru, kad umor od nespavanja pritisne, ali se čovek na sve vremenom navikne - kaže Milica Ivković.

- Ne bih volela da radim u kancelariji, jer je ovaj posao dinamičan, uz sve rizike i odgovornost koje podrazumeva. Često i pauzu od pola sata iskoristim da lopatom očistim prašinu i ugalj koji padnu sa trake, kao i korito na povratnom bubnju, jer mora uvek da bude čist.

Milica Ivković, Foto A. Rašin

RONILAC

POSAO rukovaoca stanice omogućava dobru platu, kojom možemo da sebi priuštimo neka zadovoljstva - kaže Ivona Krsmanović.

- U slobodno vreme, na primer, bavim se ronjenjem i padobranstvom - kaže Ivona Krsmanović.

- Do sada sam imala 100 skokova sa 3.000 i 3.500 metara visine. Ronila sam do 40 metara dubine. Učestvovala sam u ekspediciji sa još 17 ronilaca, kada smo u Jordanu istraživali Crveno more.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna