KOLIKO IMAŠ RADNOG STAŽA: Fond PIO i UNS pokrenuli akciju utvrđivanja "rupa" u radnom stažu

V.C.

29. 04. 2022. u 16:28

UDRUŽENjE novinara Srbije (UNS) i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje u narednih godinu dana vodiće akciju "Novinar si, medijski radnik - koliko radnog staža imaš?"

КОЛИКО ИМАШ РАДНОГ СТАЖА: Фонд ПИО и УНС покренули акцију утврђивања рупа у радном стажу

Foto P. Milošević

UNS ovom akcijom želi da pokrene bolno pitanje za mnoge novinare i medijske radnike vezano za utvrđivanja do sada upisanog radnog staža, ali i onog koji nije upisan, a postoji mogućnost da se utvrdi i rasporedi onome kome pripada.

Naime, mnogi honorarni saradnici obavljali su poslove sa ili bez ugovora o delu, autorskog ugovora ili ugovora o povremenim i privremenim poslovima. Rad za medije i danas za neke podrazumeva da deo plate ili honorara dobijaju preko računa, dok im se ostatak isplaćuje "na ruke".

UNS je, kako navodi ovo udruženje, utvrdio da čak i kada je poslodavac na postojeće plate ili honorare uplaćivao odgovarajuće poreze i doprinose, dešavalo se da ne odnosi MUN ili M 4 obrasce, koji su po zakonu od 2003. do 2018. godine u papiru morali biti dostavljeni nadležnoj filijali Fonda PIO, kako bi osiguraniku staž bio utvrđen u evidencijama Fonda.

Zato poziva novinare da već sada utvrde imaju li "rupa" u stažu, bez obzira da li su stalno zaposleni ili honorarci, ne bi li svi slučajevi koji mogu bili rešeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)