DECU NE ODUZIMAJU ZBOG BEDE: Tokom 2021. godine 752 mališana uzeto od porodica

N. J.

19. 04. 2022. u 11:18

IZ porodica bioloških roditelja tokom 2021. godine u Srbiji oduzeto je 752 dece - 476 zbog nasilja i zanemarivanja, 129 zbog potpunog odsustva roditeljskog staranja, 72 zbog nevršenja roditeljskog prava (zatvorska kazna, bolničko lečenje, teške bolesti, duševna oboljenja...), a 23 deteta zbog nemogućnosti roditelja da odgovori na zdravstvene potrebe deteta.

ДЕЦУ НЕ ОДУЗИМАЈУ ЗБОГ БЕДЕ: Током 2021. године 752 малишана узето од породица

Foto Shutterstock

Iz svih ostalih zakonskih razloga izdvojeno je 52 deteta, ali zbog siromaštva - nijedno.

Ove podatke iznose u Udruženju pravnika socijalne zaštite "Argument" i njima pobijaju učestale tvrdnje da Centri za socijalni rad u Srbiji "oduzimaju" decu roditeljima zbog siromaštva. Ovakve optužbe na račun zaposlenih u centrima za socijalni rad poseban zamah dobile su tokom političkih kampanja uoči prethodnih izbora.

- Stručni radnici Centara predstavljeni su kao osobe koje odlučuju iz sopstvene obesti i dokolice, a ne u skladu sa propisanim pravilima, procedurama i situacijama u kojima je to njihova zakonska obaveza - kaže Julija Popović, predsednica udruženja. - Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu u prethodnim godinama primetan je trend smanjenja broja izdvojene dece iz bioloških porodica.

Zaposleni u sistemu socijalne zaštite još apeluju na sve aktere na javnoj sceni, kao i na političke predstavnike, da se u uslovima "bele kuge", bez obzira na međusobne razlike, ujedine oko zajedničkog cilja i da u svoje programe bez izuzetka uvrste mere kojima se pomaže formiranje i očuvanje porodice kao osnovne ćelije društva, sa reproduktivnom kao najvažnijom svojom funkcijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a