VODENICA KAO SAMOPOSLUGA: Na reci Obnici u Zlatariću kod Valjeva radi neobična "prodavnica" meštanina Dragana Živanovića

B. PUZOVIĆ

13. 04. 2022. u 12:00

STARO narodno verovanje da su vodeničari sklopili savez sa đavolom koji ih je naučio kako da melju žito na najbolji način demantuje Dragan Živanović (72) iz Zlatarića kod Valjeva.

ВОДЕНИЦА КАО САМОПОСЛУГА: На реци Обници у Златарићу код Ваљева ради необична продавница мештанина Драгана Живановића

Radi već punu deceniju, Foto B. Puzović

U Đedinoj vodenici, kojom Dragan gazduje, na reci Obnici, pored magistralnog puta Valjevo-Loznica, vrata su vazdan širom otvorena, namernici, kad nema vodeničara, sami uzimaju brašno, ostavljaju novac i nikad se nije desilo da neko ne plati!

Kupce na drvenoj polici na kojoj stoji novac za kupljeno brašno, uz navedene cene, dočekuju poruke da je svaki čovek jedini čuvar svoje časti i da se život i poverenje samo jednom gube. Ispod vodeničkih kamenova neprestano, uz ravnomerni zvuk čeketala, izlazi pet vrsta sveže samlevenog brašna: heljdino, ražano, pšenično crno i integralno, kao i kukuruzno belo i žuto. Najviše se traži crno pšenično.

- Evo, brat bratu, navršila se decenija kako na ovaj, u Srbiji jedinstven način, prodajem brašno u Đedinoj vodenici i do sada nisam doživeo nijednu neprijatnost, a kamoli da neko nije platio - priča Dragan za "Novosti".

- Nisam se na ovakvu prodaju odlučio da bih, daleko bilo, nečije poštenje proveravao, već zbog obaveza oko domaćinstva i poljoprivrede. Iskren da budem, nisam u početku očekivao da će ovaj moj naum da funkcioniše ovako dobro, na obostrano zadovoljstvo. Pošteno radim, nikom zlo ne mislim, pa mi se, valjda i zato, dobrim vraća. Opet, da je neko uzeo par kila brašna da nahrani decu, pa nije platio, onda neka je uradio tako, to razumem.

Dragan Živanović, Foto B. Puzović

Živanović je do penzionisanja bio metalofrezač u valjevskom "Krušiku". U Đedinoj vodenici u Zlatariću vodeničar je već više od dve decenije. Uz to, počasni je predsednik Društva vodeničara Srbije, sa sedištem u Kumovoj vodenici u Markovoj crkvi kod Lajkovca, a koje, ponosno veli, okuplja čak 83 vodenice u Srbiji koje melju žito. Za čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja, Živaković je dobio i Nagradu grada Valjeva.

- Nikad se nije desilo da na polici bude manje novca nego što treba, može samo da bude više - kaže Dragan.

- To je najbolji znak da je narod pošten, jer se na sitnim stvarima obraz gubi. Kroz Đedinu vodenicu prošlo je na stotine gostiju iz svih krajeva Srbije i bivše Jugoslavije, čak iz inostranstva, bilo je običnih seljaka, domaćina, ali i doktora nauka, kao i poznatih ličnosti, među kojima je i slavni fudbaler, Ubljanin Nemanja Matić i svi su oduševljeni poverenjem koje imam u ljude.

OD PRAJE NA POKLON DRES I AUTOGRAM

MALO ko me u valjevskom kraju zna po pravom prezimenu, već me svi zovu Dalipagić, po mom košarkaškom idolu Draženu - priča nam Živanović.

- Košarka je moja velika ljubav, zato i ne čudi što sam na zid vodenice okačio koš.

Jednom prilikom, moji prijatelji organizovali su mi susret sa proslavljenim asom Dalipagićem, koji se pojavio u vodenici i uz širok osmeh upitao ima li brašna za prodaju. Umalo se tada od sreće nisam onesvestio! Tada mi je legendarni Praja poklonio košarkašku loptu i Partizanovu majicu sa svojim potpisom. Inače, imam knjigu punu predivnih utisaka posetilaca. Pretočio sam ih u dve knjige, koje sam objavio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024