TRENUCI ''UKRADENI'' ZA BUDUĆNOST: "Slike grada 365" - jedinstven projekat biblioteke "LJubomir Nenadović" u Valjevu

B. PUZOVIĆ

05. 04. 2022. u 06:21

MUZEJ zavičajnih pisaca matične biblioteke "Ljubomir Nenadović" je domaćin izložbe "Slike grada 365", jedinstvene po tome što je sačinjena od fotografija događaja i ličnosti koji su obeležili prošlu godinu u Valjevu.

ТРЕНУЦИ УКРАДЕНИ ЗА БУДУЋНОСТ: Слике града 365 - јединствен пројекат библиотеке Љубомир Ненадовић у Ваљеву

Foto Matična biblioteka

Postavka je, međutim, neobična i po tome što su radovi pristigli na konkurs kojem se odazvalo pet autora, među kojima su i profesionalni fotografi, i foto-amateri iz grada na Kolubari.

Odabranih 68 fotografija je prikazano na 17 panoa, a u pripremi je i obiman katalog, uz koje će biti i detaljni opisi događaja koji su ovekovečeni. Direktorka Biblioteke Violeta Milošević kaže da će zainteresovani fotografije moći da pogledaju u digitalnom obliku, a ova valjevska ustanova kulture trajno će ih čuvati za buduće generacije...

- Potrudili smo se da, otkupom ili poklonom, pripremimo fotografije koje će dočarati godinu bogatu događajima - kaže član žirija i novinar Slobodan Ćirić.

- Neki su, nažalost, izostavljeni, pojedini zaboravljeni i nadamo se da takvih propusta u narednim godinama neće biti. Izabrane fotografije predstavljaju, na primer, izgradnju brze saobraćajnice od Valjeva do Lajkovca, razne proteste, Bajagin koncert, vežbe vatrogasaca, festival osuđeničkog stvaralaštva u ovdašnjem Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike. U pitanju je svojevrsna kompilacija različitih tema, zabeleženih fotografijom kao oblikom novinarskog izražavanja.

Foto Matična biblioteka

Magistar fotografske umetnosti Vojislav Jovanović hvali ideju da ovdašnja Biblioteka postane svojevrsna banka fotografskih podataka o životu Valjeva. Kaže, velikog dela foto- -istorije grada na Kolubari danas više nema, jer su arhive lista "Napred" i Radio Valjeva doživele - valjevsku podvalu.

AUTORI

- PROJEKAT je simbolično nazvan "Slike grada 365", jer treba da podseti na događaje tokom jedne godine - kaže Violeta Milošević.

- Nadamo se da će otkupljene fotografije na budućim konkursima dostizati upravo taj broj. Žiri je sada odabrao radove Jelene Nikolić, Jelene Vitorović, Đorđa Đokovića, Dragana Krunića i Gorana Mirosavića, a da bi kolekcija bila potpunija, fotografije su poklonili Josip Gračanin i Slobodan Ćirić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)