DOKAZA NEMA, ROBIJA OSTAJE: Porodica Zorana Đokića (50) ogorčena potvrdom njegove zatvorske kazne, ni krunski svedok nije ga prepoznao

D. Zečević

02. 04. 2022. u 08:00

PRESUDA izrečena mom suprugu je skandalozna. Ogorčeni smo. Nadali smo se da će viša sudska instanca razmotriti sve aspekte suđenja i postupiti po pravdi i pravu, ali shvatili smo da je za Srbe na Kosovu i Metohiji to nedostižno.

ДОКАЗА НЕМА, РОБИЈА ОСТАЈЕ: Породица Зорана Ђокића (50) огорчена потврдом његове затворске казне, ни крунски сведок није га препознао

Zoran Đokić sa suprugom Oliverom i decom / Foto Privatna arhiva

Ovo je komentar Olivere, supruge Zorana Đokića (50) iz Peći, kojem je Vrhovni sud Kosova potvrdio presudu prvostepenog suda od 12 godina robije zbog nedokazanog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Đokić je osuđen što je aprila meseca 1999. godine u Peći, navodno sa paravojnim formacijama, počinio ratni zločin, iako ga čak ni glavni svedok u ovom postupku nije prepoznao.

Ova okolnost, po mišljenju Đokićeve porodice i advokata, ishod ovog postupka čini potpuno apsurdnim.

- Gajili smo nadu da će Vrhovni sud u Prištini razmotriti barem neku stavku neosnovane presude, ali on je prosto potvrdio sve pređašnje presude, ne udubljujući se u razmatranje žalbe koju je advokat prosledio. Zato smo ogorčeni - kaže Olivera Đokić.

Konačna reč kosovskog pravosuđa saopštena je i pritvorenom Zoranu, koji je još u šoku. Paradoks ovog slučaja između ostalog je u tome što je Đokić radio u kosovskim institucijama, a pre stupanja u radni odnos prošao je sve neophodne provere.

- Čak je prisustvovao i sastanku sa nekadašnjom državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton, što sigurno ne bi bilo moguće u slučaju da je osumnjičen za teško krivično delo. Neočekivano i bez povoda i razloga uhapšen je februara 2019. godine. Od tada je u pritvoru zatvora visokog rizika u Grdovcu kod Podujeva - dodaje Olivera.

Đokići, sa sinovima od šesnaest i dvanaest godina, u više navrata boravili su u Peći, gde su ranije živeli i gde i dalje poseduju stan. Porodica zato ne isključuje da stan koji nisu prodali može biti jedan od motiva hapšenja.

- Ipak, daleko više verujemo u mogućnost zamene identiteta. Glavni svedok nekoliko puta je naveo da Zorana ne može da prepozna na fotografiji, da osoba u koju sumnja da je počinila ratni zločin nosi isto ime i prezime, ali ima različitu godinu rođenja. Sud, međutim, nije želeo da razmatra tu mogućnost iako bi time moj suprug bio oslobođen - tvrdi Olivera.

Advokat Ljubomir Pantović, Đokićev branilac, naglašava da će uraditi jedino što je preostalo od pravnih sredstava - podneće ustavnu žalbu Ustavnom sudu Kosova. Kako navodi, postoji mnoštvo dokaza da je Đokiću povređeno pravo na pravično suđenje koje je zagarantovano ne samo kosovskim već i međunarodnim propisima.

- Nisam veliki optimista, sumnjam da će sud da iskoči iz šablona koji su koristili svi dosadašnji sudovi. Nama preostaje samo još to sredstvo - zaključuje advokat Ljubomir Pantović.

POTVRDA ANTISRPSKE POLITIKE

ODLUKA Vrhovnog suda Prištine da odbije zahtev za zaštitu zakonitosti u slučaju Zorana Đokića pokazatelj je antisrpske politike Prištine i primer da za Srbe na KiM nema ni prava na pravičnog suđenja - saopštila je Kancelarija za KiM.

- On je osuđen iako ga nijedan relevantan svedok nije prepoznao kao počinioca - ističu u Kancelariji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024