PESAK IZ SAHARE PREKRIO SRBIJU: Meteorolog otkriva da li je opasna prljava kiša (FOTO)

Novosti online

16. 03. 2022. u 07:39

JUTROS je u Srbiji počela da pada kiša i to prljava, pa su mnogi parkirani automobili, ali i oni koji su se zatekli u pokretu prljavi, a kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, reč je o pesku iz Sahare.

ПЕСАК ИЗ САХАРЕ ПРЕКРИО СРБИЈУ: Метеоролог открива да ли је опасна прљава киша (ФОТО)

Foto: Milena Anđela

Ova prljava kiša ostavljala je svoje tragove i na garderobi. 

- Pesak iz Sahare prekrio je delove Evrope i Srbiju, padala je prljava kiša. U pitanju je prirodna i bezopasna pojava. Zahvaljujući ciklonu koji se nalazi nad jugozapadnim predelima Evrope, snažna jugozapadna visinska strujanja u njegovom prednjem delu uslovila su da velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare stigne do jugozapadne i centralne Evrope - kaže Đurić.

Usled ovog efekta, velike količine peska stigle su do Španije, Portugalije, Francuske, Švajcaraske i oblasti Alpa, pa je atmosfera bila obojena, a u predelima sa kišom padala je "prljava" kiša.

- U toku ovog jutra jugozapadna strujanja donela su čestice peska i do Srbije, pa je u pojedinim predelima gde je jutros bilo kiše, padala kiša sa česticama pustinjskog peska iz Sahare, a što je vidljivo na automobilima i drugim vozilima. U pitanju je potpuno prirodna i bezopasna pojava. Inače, osim peska, do Srbije je stigla i znatno toplija vazdušna masa, pa je ovog jutra u Beogradu 12, a u ostalim predelima od 2 stepena na jugu do 10 stepeni na severu Srbije - priča Đurić.

Otoplilo je i na planinama, pa Sjenica i Kopaonik mere nula stepeni, a Zlatibor 5.

- Inače, prethodnih dana jutra su bila ledena, uz temperature i ispod -10, u Sjenici i do -22, a u okolini Sjenice i do -28. Pred nama je oblačan, ali topao dan, a kiša koja je zahvatila severoistok Srbije proširiće se tokom dana i na ostale predele Srbije. Zbog jugozapadnog strujanja i dalje će biti moguća prljava kiša, ali ne zadugo, jer u toku dana sa severa sledi prodor hladnog fronta, pa će vetar biti u skretanju na pojačan severozapadni, koji će pročistiti atmosferu od peska, ali doneće i nešto hladniju vazdušnu masu - kaže on.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

LJUDI NEISTINE DOŽIVLJAVAJU KAO STVARNOST Nemci kritikuju Šolca: Ume li on da razgovara?