POSLODAVCI SE NA RAZLIČITE NAČINE KONTROLIŠU RADNIKE: Gazde proveravaju i mejlove zaposlenih

Novosti online

03. 03. 2022. u 10:16

ČAK 61 odsto poslodavaca nije izdalo svojim radnicama aneks ugovora o radu kojim se uređuje rad od kuće, dok je još 13 procenata njih odbilo da odgovori, pokazala je anketa Centra za istraživanje javnih politika o radu na daljinu tokom pandemije.

ПОСЛОДАВЦИ СЕ НА РАЗЛИЧИТЕ НАЧИНЕ КОНТРОЛИШУ РАДНИКЕ: Газде проверавају и мејлове запослених

Arhiva

Kad je reč o obavezi poslodavaca da zaposlenima obezbede sredstva za rad, njihovi odgovori u istraživanju bitno se razlikuju. Oko tri petine od 366 anketiranih zaposlenih izjavilo je da je koristilo svoj računar, dok je svega 27 odsto njih potvrdilo da su dobili ovaj vid opreme. Nasuprot tome, 78 procenata rukovodilaca reklo je da su zaposlenima obezbedili sredstva za rad, dok je 13 odsto ukazalo da su radnici koristili sopstveni kompjuter.

Zakon o radu jasno propisuje da su poslodavci dužni da zaposlenima koji rade od kuće isplaćuju naknadu troškova za upotrebu i korišćenje sredstava za rad koji su u vlasništvu radnika.

U anketi centra, međutim, samo 15 odsto poslodavaca je izjavilo da isplaćuje tu naknadu. Istraživači su se prvenstveno usredsredili na nadzor radnika na radu od kuće. Pokazalo se da većina gazdi prati njihov rad, na isti način na koji je to činila i dok su oni radili u prostorijama poslodavaca. Najveći broj rukovodilaca rad zaposlenih prati putem usmenih i pismenih izveštaja koje im radnici dostavljaju, a pokazalo se da nadgledaju mejl korespondenciju zaposlenih, prate korišćenje službenih vozila i telefona, koriste aplikacije za praćenje efikasnosti rada, video-nadzor, a deo njih prati i aktivnost zaposlenih na internetu.

Kako rezultati istraživanja pokazuju, obim nadzora zaposlenih preko posebnih aplikacija je relativno mali. Softver za praćenje efikasnosti se retko koristio (dva odsto), ali je bio češći u IT industriji (13 procenata) i za zaposlene iz pozivnih centara (osam odsto).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)