ISTINSKI SVEDOK SRPSKIH RANA: Na Glođanskom brdu kod Zvornika privodi se kraju snimanje filma o Zoranu Stankoviću

V. MITRIĆ

25. 02. 2022. u 09:00

POSLEDNjOM, petom povorkom sećanja na Glođanskom brdu kod Zvornika, biće završeno snimanje svih masovnih scena u dokumentarnom filmu "Svedok", otkriva za "Novosti" režiser Denis Bojić. Reč je o svojevrsnom svedočanstvu o životu i radu profesora dr Zorana Stankovića, patologa Vojnomedicinske akademije, ali i o stradanju i pogromu Srba na kraju 20. veka, tokom građanskog rata u nekadašnjoj SFRJ.

ИСТИНСКИ СВЕДОК СРПСКИХ РАНА: На Глођанском брду код Зворника приводи се крају снимање филма о Зорану Станковићу

Foto Tanjug

Reditelj Bojić je u ovaj veliki filmski posao ušao sa mnogo znanja i umeća, iskustva, ali i emocija, čovekoljublja i žeđi za istinom. Do sada je, kako nam je rekao, u filmu učestvovalo više od 7.000 ljudi, članova porodica poginulih i nestalih civila i vojnika Vojske Republike Srpske, kao i meštana iz postradalnih krajeva širom Srpske.

- Svi oni su svojim prisustvom i željom da budu deo ovog projekta odali počast svojim najmilijima, svim stradalnicima našega naroda, kao i profesoru dr Zoranu Stankoviću, svetski poznatom i priznatom lekaru patologu, koji je u toku ratnih dešavanja, od Gospića, preko Vukovara, više od 30 masovnih grobnica na području Republike Srpske i BiH, pa sve do Srbije uradio više od 7.500 obdukcija stradalnika - priča Bojić. - I 30 godina kasnije, svedoci smo zahvalnosti porodica prema dr Stankoviću. Ona je i dalje jednako velika kao i onih teških godina kada im je predavao posmrtne ostatke njihovih najmilijih. Ali, rane su i dalje bolne, jer vraćati ljude u najteže periode njihovog života ujedno je bio i jedan od najvećih ne samo profesionalnih već i ljudskih izazova. Odgovornost prema svakom pojedincu, svakoj žrtvi, prema delu i liku dr Stankovića, njegovoj porodici, našoj istoriji, nalazi se u svakom kadru ovog filma.

Ljudi koji su deo filma, neviđeni su do sada protagonisti: oni koji su položili živote za slobodu, oni koji su je sa teškim i trajnim posledicama od ranjavanja dočekali, kao i oni koji su izgubili svoje najmilije, najčešće na velike pravoslavne praznike, pre svega kada je reč o Podrinju. Kako kaže Rodoljub Đukanović, ugledni Bratunčanin, nekadašnji predsednik lokalne vlade u Bratuncu, rođen u Kravici, "sjajni reditelj Bojić kao da je osetio pravi trenutak za snimanje ovakvog filma, koji je, po onome što smo videli na snimanju, ne samo priča od divnom dr Stankoviću, već i o našem velikom stradanju".

Ovo je trenutak, slažu se mnogi, koji nas deli od zaborava, a zaborav je nedopustiv. Naši div-junaci, nedužno stradali sunarodnici zaslužuju kulturu sećanja, a ovakav film ide baš tome u prilog.

Foto D. Bojić

- Doktor Stanković je deo sudbine našeg naroda - kaže profesor Jovan Nikolić, iz Kravice. - Ni skromnijeg, ni većeg čoveka od lekara Stankovića. Upoznali smo ga kad nam je bilo najteže. Bio je uz sve nas, vrhunski stručan, neviđeno skroman. Božji čovek, rekao bih najjednostavnije.

ZAVRŠNE SCENE 22. MAJA

REŽISER Bojić kaže da je za 22. maj planirano snimanje završne scene filma kada će sa svih 30 lokacija na kojima je dr Stanković radio obdukcije u Republici Srpskoj, autobusi sa članovima porodica poginulih civila i vojnika krenuti ka Aleji zaslužnih građana u Beogradu, gde ugledni patolog počiva.

- Odlaskom na grob dr Stankovića odaće počast čoveku koji je zadužio čitav jedan narod - kaže režiser filma "Svedok" koji se realizuje u koprodukciji RTRS i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica. Datum premijere još nije poznat.

U DOKUMENTARCU O UGLEDNOM PATOLOGU UČESTVUJE I VLADIMIR MITRIĆ, DOPISNIK "NOVOSTI" IZ LOZNICE I ŠAPCA

PORODICAMA BIO KAO ROD ROĐENI, ALI I RAME ZA PLAKANjE

AKO je neko zaslužio da mu bude posvećen dokumentarni film onda je to, nesumnjivo, doktor Zoran Stanković, koji je, identifikujući mnoge žrtve minulih ratova na tlu nekadašnje Jugoslavije, bio kao rod rođeni, prijatelj, drug, brat, ali i rame za plakanje, psihoterapeut, melem na ranu mnogobrojnim unesrećenim porodicama. Kad sam ga pitao koliko mu je srce, kad ima toliku snagu i ljubav za ljude koje prvi put vidi u životu i čijim je bolu i mukama bio sasvim posvećen, odgovorio mi je da je Dostojevski pisao da će lepota da sačuva svet, a da je on siguran da će to da učini ljubav, kako nam se ne bi ponavljale strašne ljudske i kolektivne sudbine.

Foto D. Bojić

Ovo kaže Vladimir Mitrić, dopisnik "Večernjih novosti" iz Loznice i Šapca, koji je među učesnicima dokumentarnog filma "Svedok" o pukovniku, prof. dr Zoranu Stankoviću, sa kojim je drugovao, sarađivao i često ga, kao ratni reporter, viđao na terenu. Mitrić, veli, ne može da zaboravi potresnu scenu, kada je doktor Dobrinki Prodanović pokazivao lobanju njenog sina, tiho je tešio, uprkos tome što je njena tuga neutešna.

- Kad se o njemu govori, neizbežno je reći da su porodice kojima je identifikovao najmilije pokazivale neki vid olakšanja, za razliku od onih čiji pokojnici nisu mogli da se prepoznaju - priseća se Mitrić.

Koliko su stručne ekspertize važne radi istine, i to one koje je dr Stanković radio, podseća Mitrić, svedoči i slučaj sa Glođanskog brda, kod Zvornika, kada su otvorene velike jame sa srpskim žrtvama. Britanski general Hejz, koji je bio u ulozi mirovnjaka na jednom od najviših nivoa Unprofora, cinično je upitao: "Ko vam kaže da su to baš srpske žrtve?"

- Zoranov rad, trud i znanje su bili odgovor svim takvim i sličnim cinicima - kaže naš kolega. (B. PUZOVIĆ)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna