KUBA NE DOZVOLJAVA DA JOJ OBRIŠU OSMEH: Predavanje politikologa Danila Koprivice na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

V.N.

10. 02. 2022. u 22:08

OKO 11. 500 kilometara daleko od poslednje destinacije serijala „Dosije" nalazi se zemlja kojoj je posvećena šezdeset sedma Zelena debata. Kako politikolog Danilo Koprivica navodi, u srazmeri s činjenicama po kojima bi trebalo da bude prepoznatljiva – o Kubi se malo zna.

КУБА НЕ ДОЗВОЉАВА ДА ЈОЈ ОБРИШУ ОСМЕХ: Предавање политиколога Данила Копривице на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Reč je o državi koja ima najveći broj stanovnika vakcinisanih protiv virusa COVID-19, o državi koja svojim građanima garantuje besplatno zdravstvo i obrazovanje na svim nivoima školovanja, o zemlji sa najvećim brojem lekara (1 na 170 pacijenata) i najmanjim brojem smrtnosti kod novorođenčadi.

Uz ritmove kubanske muzike gledaoci postepeno upoznaju Kubu s političkog, ekonomskog, demografskog i kulturnog aspekta, stičući uvid u detalje vezane za nacionalnu kuhinju, sportske uspehe, „prljave plesove" i neobične religije, poput santerije.

Na samom početku predavanja Koprivica navodi da je priča o Kubi podsticaj gledaocima da o ovoj zemlji dodatno istraže i saznaju, te da stoga neće otkriti previše. Ova tribina-putokaz znatiželjne pratioce vodi kroz sve sfere života – od prezentovanja osnovnih informacija, preko isticanja značajnih istorijskih trenutaka, do predstavljanja Kubanaca i Kubanki koji su ostavili trag u oblastima poput politike i filma.

Interesantne fotografije i priče skopčane uz njih, doprinose oslikavanju Kube kao zemlje koja ne dozvoljava da joj se „izbriše osmeh", i pored činjenice da je prosečna plata između 30 i 50 dolara. „Samo besplatno i široko dostupno obrazovanje i isto takvo zdravstvo, grade složnu i solidarnu društvenu zajednicu" – zaključuje Koprivica.

Kompletno Predavanje politikologa Danila Koprivice na temu „Dosije Kuba " može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega