DAĆE BOG DA SE SVETINJA OBNOVI: Ktitor manastira Svete Trojice koji je zahvatio požar za "Novosti" (FOTO/VIDEO)

V. Mitrić

02. 02. 2022. u 22:59

MANASTIR Svete Trojice u mestu Bjele vode kod Ljubovije večeras je zahvatio veliki požar. Vatra je oko 18.15 zahvatila konak svetinje, koji je gotovo u potpunosti izgoreo.

ДАЋЕ БОГ ДА СЕ СВЕТИЊА ОБНОВИ: Ктитор манастира Свете Тројице који је захватио пожар за Новости (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. Mitrić

Gašenje požara, koji je lokalizovan oko 22 časa, je izuzetno otežao nepristupačan teren.

Iako je manastir zaživeo 2005. godine, što ga čini "mladim" manastirom, narod je izuzetno vezan za ovu svetinju.

Karađorđe Ristanović, privatni preduzetnik iz Iriga, rodom iz Podnemića, sagradio je 2003. godine crkvu, oko koje je nastao manastir.

On je za "Novosti" rekao da, iako je prvobitno bio tužan, ne smemo dozvoliti da padnemo u očajanje, i da se nada da će Gospod dati da se svetinja obnovi.

- Šta da kažem, hvala dragom Gospodu na svemu, hvala gospodu što nema žrtava. To je veliko iskušenje, u ove velike dane u ove velike praznike. Pre neki dan se upokojio episkop Lavrentije, koji je dao, kako je on znao reći, blagoslov sa obe ruke, moja porodica i ja smo hvala gospodu Bogu to gradili iz duše. Taj konak veliki koji je izgoreo smo započeli otac Serafim i ja sa velikom ljubavlju. Nastavio je izgradnju i završio otac Serafim sa vernim narodom, i verujem da je svaka cigla ugrađen sa velikom ljubavlju prema dragom Gospodu i Svetoj Trojici. Daće Gospod Bog da se to obnovi. Koliko god i da je teško, u prvom momentu sam bio tužan. Ne smemo tugovati, moramo se radovati, jel dok god imamo iskušenja znači da nas Gospod nije zaboravio. Hvala mu na svemu - rekao je Karađorđe Ristanović za Novosti.

Manastir je podignut na porodičnom imanju oko grobova njegovih roditelja Koste i Božane Ristanović i male sestre Vide. Zaživeo je 2005. godine dolaskom jeromonaha Serafima Petkovića za nastojatelja, i od tada se održavaju redovna bogosluženja. Od svetinja poseduje pokrov sa moštima Svete Petke.

Krstove za crkvu je darovao Milenko Radaljac iz Loznice, a zvono je poklonio Milan Selaković iz Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina