DŽINA IZVLAČILI 12 SATI: Kako su drvoseče savladale topolu u Lapovu, jedno od najvećih stabala posečenih u Srbiji prošle godine (FOTO/VIDEO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

02. 02. 2022. u 09:00

TOPOLA viša od 50 metara, obima od oko sedam i po metara i teška više od 20 tona, jedno je od najvećih stabala posečenih u Srbiji prošle godine, jer je stradala prilikom paljenja srnjike.

ЏИНА ИЗВЛАЧИЛИ 12 САТИ: Како су дрвосече савладале тополу у Лапову, једно од највећих стабала посечених у Србији прошле године (ФОТО/ВИДЕО)

Zlatko Obradović, Foto Privatna arhiva

Polugama, čekrcima i utovarivačima, minulog vikenda, punih 12 sati, ovo džin-drvo, izvlačili su Željko Iličić i Dejan Krstić iz Lapova. Oni su ga i otkupili kao realizatori projekta "Šumski džin".

Svojevrstan spomenik prirode iz potesa "Morava 5" pored Velike Morave u Lapovu, u čijem stablu bez grana ima oko 15 kubika, oni će izrezati na komade od kojih će stolari moći da naprave masivan, unikatan i večan nameštaj, onaj koji se prenosi iz generacije u generaciju. Tako će, ovom stablu rekordnih dimenzija, produžiti život, pa, srećom, ovaj gorostas neće završiti kao ogrevno drvo.

Talpe za nameštaj, Foto Privatna arhiva

- Topola je stradala zbog ljudskog nemara i protivzakonite radnje, i našla se u epicentru požara - kaže Željko Iličić za "Novosti".

- Vlasnik ju je verovatno isekao iz revolta i ponudio nam da je otkupimo. Jedini u Srbiji imamo mašine kojima takva stabla možemo da istružemo i transportujemo. Posao je veoma težak i opasan, jer se sve meri u tonama, a radi se sa teškim mašinama i u teškim vremenskim uslovima.

Željko Iličić nikad ne seče "živa" stabla, Foto Privatna arhiva

Ove "ekstremne" drvoseče, koje su istovremeno i zaljubljenici u prirodu, već tri godine rade najjačim testerama na svetu čija dužina vođice je od 150 do 220 centimetara. Nikada ne seku "živa" stabla, već kupuju ona koja su žrtve požara ili vetroizvala, oborena ili stabla doznačena za seču, kao i ona koja su izvađena sa dna reka ili masivna stabla koja su, jednostavno, umrla "stojeći".

- Režemo ih na ogromne talpe od kojih stolari kasnije prave unikatan i trajan nameštaj. Tako uspevamo da ovekovečimo prelepe gorostase koji bi najverovatnije završili u nečjem ložištu. Stolari od njih najčešće prave monolitne stolove, koji se sastoje od jednog komada, dugog i do šest metara, a prečnika i do dva i po metara. Takvi komadi zahtevaju majstore koji mogu da ih obrade i postave. Ceo projekat od izvlačenja i sečenja takvog drveća do njihove obrade je, zapravo, ekstreman - ocenjuje Iličić.

Dodaje i da neki od tih stolova krase stanove u "Beogradu na vodi" i naglašava da je velika šteta što u Srbiji nema mnogo onih koji znaju da obore drvo tako da se ono ne ošteti prilikom pada, pa zato većina gorostasa sličnih ovoj topoli, posle pada, nažalost, završava kao ogrev.

Prevoz ogromnih komada, Foto Privatna arhiva

HLADNjAČE SA MIKROKLIMOM

U PROJEKTU "Šumski džin" usavršili su i proces sušenja talpi gorostasa, koji traje nekoliko godina. Njime se bavi samo nekoliko ljudi u Evropi, jer je vrlo komplikovano sušiti komade veličine nečije dnevne sobe.

- Upropastili smo mnogo materijala, jer smo eksperimentisali kako bismo našli najbolju varijantu za sušenje. To su hladnjače u kojima održavamo mikroklimu. Zato možemo da procesuiramo svega od sedam do 10 stabala godišnje - iskren je Iličić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju