LEKARI O DVE MRTVOROĐENE BEBE U LESKOVCU: Srce samo prestalo da kuca, obe trudnice bolovale od korone

Novosti onlajn

29. 01. 2022. u 15:58

ZA dva dana u Opštoj bolnici u Leskovcu dve trudnice rodile su mrtve bebe. Prvi porođaj je bio u sredu, a drugi u petak ujutru.

ЛЕКАРИ О ДВЕ МРТВОРОЂЕНЕ БЕБЕ У ЛЕСКОВЦУ: Срце само престало да куца, обе труднице боловале од короне

Foto:

Naložena je obdukcija beba i tek kada bude završena, znaće se uzrok smrti. Ono što je trudnicama zajedničko je da su obe lečene od korone.

Srđan Mitić, ginekolog koji je uradio jedan carski rez, rekao je za TV Prva da je operacija urađena nakon što je utvrđeno da bebi više ne kuca srce.

- Dan ranije se trudnica požalila da ne oseća pokrete ploda. Dijagnostifikovan je izostanak srčane radnje. Radi se o prvoj trudnoći, urednoj, normalno kontrolisanoj i vođenoj. Sve je teklo normalno, osim što je trudnica i u septembru imala kovid koji je lečen i nije davao velike simtpome. Dete je poslato na obdukciju i histopatološki pregled i to će jedino da nam da konačan odgovor - rekao je Mitić.

Slađana Stojanović, načelnica ginekologije i akušerstva, poručila je da nije samo javnost zabrinuta, već i oni kao lekari.

- Svaka izgubljena beba je jedan ožiljak na srcu ginekologa. Ovo su prve dve smrti beba u trudnoći u ovoj godini. Sada smo u stanju pandemije i činjenično stanje je da su obe trudnice bile izložene infektivnom agensu. Jedna je preležala u septembru, a kod druge, rođene 1999. godine, bila je prehlada u drugom trimestru. Trudnica se tada se nije javila doktoru, ali je posle imala infekciju sa visokom temperaturom i onda se javila u kovid ambulantu gde je dobila terapiju. Nakon toga se uredno javila ginekologu, CTG je registrovao normalan srčani rad, da bi nakon toga nastupila smrt ploda - ispričala je Stojanović.

Obe bebe su poslate na obdukciju, a posteljice na histopatološku analizu.

- Radila sam i retrospektivu smrti beba u trudnoći. Na našem odeljenju ih je godišnje bilo od četiri do najviše osam. Najviše ih je bilo 2020, deset. Apelujem na trudnice da se vakcinišu i da se, čim osete prve simptome, jave svom ginekologu - poručuje Stojanović.

BONUS VIDEO:

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)