O STARIMA SAD BRINU FILIPINCI: Nedostatak radnika u domovima za najstarije, rešenje traže u inostranstvu

J. Ž. SKENDERIJA

28. 01. 2022. u 08:00

NAJSTARIJE koji žive u srpskim domovima za stare uskoro bi mogle da čuvaju negovateljice iz Nigerije, Filipina i Indije! Nedostatak radne snage u socijalnoj zaštiti primorao je vlasnike privatnih ustanova da rešenje potraže van zemlje. Žene iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine uveliko brinu o našim seniorima, a odnedavno tu su i dva Filipinca.

О СТАРИМА САД БРИНУ ФИЛИПИНЦИ: Недостатак радника у домовима за најстарије, решење траже у иностранству

Foto P. Milošević

Kako objašnjavaju u Udruženju privatnih socijalnih ustanova, kao i mnogi sektori u našoj zemlji, tako se i domovi za stare, nekoliko godina unazad sve češće susreću sa manjkom radne snage.

- Pre nekoliko godina veliki broj radno sposobnih ljudi napustio je zemlju u potrazi za boljim uslovima u zemljama Evropske unije - kaže Saša Ristović iz Udruženja. - Problem se produbio kada su državne zdravstvene ustanove počele da zapošljavaju veći broj medicinskih radnika i negovateljica po bolnicama i ostalim zdravstvenim centrima.

On navodi da su došli u situaciju da nemaju mogućnost, kao nekada, da biraju dobrog, nego da se bore da zaposle bilo kakvog radnika. Iz tog razloga su počeli da razmišljaju o dovođenju radnika iz inostranstva.

- Kontaktirali smo sa agencijama koje posreduju pri zapošljavanju i saznali da samo osnovna procedura zahteva minimum dva meseca od dana odabira kandidata. Oni pre toga moraju da prođu obuku i da zadovolje sve postavljene kriterijume poslodavca, za šta je dodatno potrebno od 15 do 30 dana - kaže naš sagovornik. - U ponudi su nam sada radnici iz Indije, Nepala, Bangladeša, Filipina..., a da bismo i njih angažovali, neophodno je minimum tri meseca da uđu u dom.

To je veliki problem, jer u poslovanju domova za stare uvek mora da bude dovoljno zaposlenih za nesmetan rad i kvalitetne usluge.

- Ne postoje nikakvi bilateralni odnosi sa državama čije radnike bismo mogli da angažujemo, što bi nam dosta pomoglo i dalo garancije, pre svega bi olakšalo i ubrzalo procedure oko njihovog dolaska - kaše Ristović.

U agenciji koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju stranaca kod nas potvrdili su da i pored zakonskog roka od 15 do 20 dana procedura traje i po tri meseca. Najčešće se zapošljavaju Filipinci i Vijetnamci, dok, recimo, državljani Palestine i Bangladeša nemaju nikakve šanse da dobiju posao u Srbiji.

- Vrlo je teško pronaći negovateljice za staračke domove, pošto se u ovom poslu prednost daje ženama, a običaji i propisi u njihovim državama ne dozvoljavaju im da napuste svoj dom - kaže Vladimir Žarić iz jedne od agencija.

Zakon o zapošljavanju stranaca nalaže da oni mogu da se zaposle pod uslovom da imaju regulisan boravak u Republici, što podrazumeva vizu po osnovu zapošljavanja ili privremeni boravak, odobreno stalno nastanjenje, kao i dozvolu za rad, ako zakonom nije drugačije određeno.

SVE VIŠE STRANACA U SRBIJI

NAJVEĆI broj stranaca koji rade kod nas je došao iz Kine, Turske, Rusije, Indije i Ukrajine, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. Oni su u 2021. izdali oko 18.000 dozvola za rad strancima, za 30 odsto više nego 2020. godine. Lista zaposlenih u poslednjih pet godina stalno raste - 2015. su izdate 6.362 dozvole za rad, sledeće 7.340, a 2017. ukupno 7.647. U narednih godinu dana broj stranaca sa poslom u našoj zemlji skočio je na 8.990 imena. Pre pandemije zabeležen je još veći porast - na 13.809 novozaposlenih, da bi u vreme korone pao na 12.931 osobu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...