ZAVRŠILA ARAPSKI SA 10, A RADI U KNJIŽARI: Nikolina Jorgin iz Novog Miloševa student generacije na Filološkom fakultetu u Beogradu

Lj. Begenišić

21. 01. 2022. u 12:51

ŽELELA sam da naučim jezik čije mi se pismo činilo izuzetno komplikovano. Oduvek sam se interesovala za kulture i tradicije različitih naroda, pa sam želela da se upoznam i sa arapskom o kojoj sam malo znala.

ЗАВРШИЛА АРАПСКИ СА 10, А РАДИ У КЊИЖАРИ: Николина Јоргин из Новог Милошева студент генерације на Филолошком факултету у Београду

Foto Privatna arhiva

Zbog toga sam upisala arapski jezik i sada sam na prvoj godini master studija. Pošto posao u struci nisam našla, zaposlila sam se u jednoj knjižari u Beogradu, jer želim da se osamostalim.

Ovako nam priča Nikolina Jorgin (24), dobitnica nagrade Filološkog fakulteta u Beogradu za studenta generacije, koja je na Odeljenju za orijentalistiku diplomirala arapski jezik, književnost i kulturu sa prosekom 9,96.

Devojka rodom iz Novog Miloševa kaže da je priznanje došlo u pravom trenutku, s obzirom na to da se u prethodnom periodu osećala pomalo istrošeno i izgubljeno kada je reč o akademskoj karijeri. Nagrada ju je podstakla da nastavi da se bavi onim što voli i da nikada ne odustane, jer se trud uvek na kraju isplati. Sada joj je prioritet pisanje master rada i nada se da će ga odbraniti do juna.

- Nagrada za studenta generacije izaziva veoma prijatan osećaj, jer podrazumeva podršku fakulteta na kojem studirate, kao i podršku kolega i profesora - naglašava Nikolina.

Kaže da je na studijama uživala u otkrivanju veoma neobičnog jezika kakav je arapski, kao i u upoznavanju bogate arapske kulture i islamske vere o kojoj prethodno nije mnogo znala.

Nikolina sa roditeljima i bratom posle uručenja priznanja, Foto Privatna arhiva

Nikolina sa roditeljima i bratom posle uručenja priznanja

- Želela sam da upoznam tu lepu i neobičnu kulturu, a konkretan podsticaj dobila sam u Karlovačkoj gimnaziji koju sam završila. Naime, dok sam pohađala treći razred ove čuvene obrazovne ustanove u Sremskim Karlovcima, prisustvovala sam konferenciji o verskoj toleranciji na kojoj su govorili sveštenik, rabin i muftija. Izlaganje muftije je na mene ostavilo snažan utisak i poželela sam da više saznam o islamu, jer smatram da je za širenje verske tolerancije neophodno da poznajemo i razumemo jedni druge.

Nikolina nije imala priliku da ide na razmenu studenata i poseti neku od arapskih zemalja i na taj način usavrši neki dijalekat i upozna se sa Arapima i njihovom kulturom na direktan način.

- Boravak u nekoj od arapskih zemalja od izuzetnog je značaja za studente arabistike, jer je to pravi način da se usavrši neki od dijalekata - ističe naša sagovornica. - Takođe, ukoliko bismo bili u prilici da nastavimo studije na nekom arapskom univerzitetu, usavršili bismo i standardni arapski jezik i upoznali se sa njihovim pristupom samom jeziku, jer se taj pristup umnogome razlikuje od našeg, u Evropi.

Kada je reč o zaposlenju, Nikolina bi volela da ostane u struci, jer se arapski jezik, ukoliko se stalno ne vežba, zaboravlja, a naročito kada se uzme u obzir činjenica da nema razmene i nastavaka školovanja u arapskom svetu.

Foto Filološki fakultet

Ipak, plaši se da će njena struka ostati samo hobi ili džeparac ukoliko se pridruži nekim sajtovima za onlajn podučavanje jezika.

S obzirom na to da nije iz Beograda, Nikolina je osetila sve čari života u studentskim domovima, što joj nije bilo strano, jer je gimnaziju završila u Sremskim Karlovcima, pa se tako od kuće odvojila već sa 15 godina.

- Morala sam da se preselim u učenički dom u Novom Sadu, iako sam išla u školu u Sremskim Karlovcima. U Karlovcima je nekada postojao dom za đake, ali je zatvoren nekoliko godina pre nego što sam upisala školu, tako da sam živela u domu u Novom Sadu i putovala u Karlovce. To nije bilo ništa strašno, put traje manje od pola sata.

Smatra da su domovi odlično mesto za život tokom studija, jer sve njihove "stanovnike" muče slične brige.

- Budući da na malom prostoru živi više ljudi, morate da budete spremni na kompromis, a ponekad i da popustite iako znate da ste u pravu - opisuje Nikolina život u studentskim domovima. - Treba, takođe, da budete svesni da su danas ljudi vrlo samoživi i površni, pa ne možete očekivati da vas drugi poštuju u onoj meri u kojoj se vi trudite da ih ispoštujete.

UČENjE I KUĆNI LjUBIMCI

NIKOLINA je ispite spremala i učila najradije kod kuće. - Tamo imam svoj mir i mogu da se organizujem kako mi najviše odgovara. Radovala sam se, takođe, i pauzama od učenja, jer sam tada pila kafu sa svojom porodicom u našem lepom dvorištu i provodila vreme sa kućnim ljubimcima, papagajima i kanarincima, mojim dugogodišnjim malim prijateljima - priča naša sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!