AKO JE MATEJ UPAO U REKU, MATICA GA JE MOŽDA ODNELA DO ĐERDAPA: Ronilac otkrio da mogu da prođu meseci dok telo ne ispliva iz reke

Novosti online

17. 01. 2022. u 11:29

OSAMNAESTI dan potrage za nestalim Splićaninom Matejem Perišom (27), kome se trag gubi u noći između 30. i 31. decembra u Beogradu, nažalost nije dao rezultate u njegovom pronalasku.

АКО ЈЕ МАТЕЈ УПАО У РЕКУ, МАТИЦА ГА ЈЕ МОЖДА ОДНЕЛА ДО ЂЕРДАПА: Ронилац открио да могу да прођу месеци док тело не исплива из реке

Foto: Novosti/Nestali.hr/MUP

Iako se u potrazi koriste svi raspoloživi resursi i tehnologija, od Mateja nema ni traga.

Pripadnici Rečne policije i Ronilačke jedinice Žandarmerije pretražuju korita i priobalje reke Save i Dunava, a koriste se sonari i dvogledi. Ronioci pretražuju dno reke, a osim beogradske policije, u istragu su uključena još tri grada u Srbiji ‒ Pančevo, Smederevo i Požarevac, piše Blic.

Penzionisani pripadnik Ronilačke jedinice napominje da je pitanje da li će Matejevo telo uskoro isplivati.

– Ukoliko je istina da je mladić neposredno pre ulaska u Savu konzumirao alkohol i opijate, kako je ranije navođeno, ma koliko bio vrstan plivač, nemoguće je da preživi, za kratko vreme kreće hipotermija. Istina je da bi se možda osvestio i otreznio kada je ušao u hladnu vodu, ali ne toliko da bi mogao da stigne da ispliva jer je odmah ušao u maticu reke – ističe sagovornik.

Prema navodima ovog penzionisanog ronioca, postoji mogućnost da telo nestalog Splićanina u narednim danima ispliva.

– Usled konzumacije alkohola i narkotika, kao i hladne vode, žuč mnogo teže puca, pa samim tim pitanje je kada bi njegovo telo isplivalo, ukoliko se, naravno, negde nije zakačilo. Kako ovih dana imamo otopljenje snega, automatski raste i nivo vode, što bi moglo da pokrene telo, ako se negde zaglavilo, da ispliva – dodaje on i napominje da je iz navedena dva razloga otežan pronalazak tela u navedenim okolnostima.

Ukoliko do ovog scenarija ne dođe, mogu proći i meseci dok telo ne ispliva, ističe nekadašnji pripadnik Ronilačke jedinice.

– U letnjem vremenu, telo u mirnim vodama ispliva za maksimalno 24 časa, a u rekama, na primer, za dva-tri dana. U zimskom vremenu je to teže, pogotovo kada znamo da ima i otežavajućih okolnosti. Može se čak dogoditi i da ga matica odvede čak do Đerdapa – dodaje sagovornik.

BONUS VIDEO:

15. DAN POTRAGE ZA MATEJOM PERIŠEM: Potrazi se pridružio ministar Vulin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAJEZDA ZMIJA U SRBIJI: Evo kako prepoznati otrovnicu i da li je istina da vas od njih štiti soda bikarbona