NAŠI INDEKSI NE PRIVLAČE STRANCE: Broj akademaca iz inostranstva na domaćim univerzitetima značajno manji nego pre , tek ih je oko 2.000

Lj. BEGENIŠIĆ

11. 01. 2022. u 11:29

NE računajući studente iz Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore, stranih akademaca na univerzitetima u Srbiji ima oko 2.000. Prema podacima Zavoda za statistiku, srpske univerzitete pohađa ukupno 10.946 stranaca, od čega ih je najviše iz BiH - njih 6.008 i Crne Gore 2.777. Ostali su iz Velike Britanije, Nemačke, Kanade, Francuske...

НАШИ ИНДЕКСИ НЕ ПРИВЛАЧЕ СТРАНЦЕ: Број академаца из иностранства на домаћим универзитетима значајно мањи него пре , тек их је око 2.000

Foto M. Anđela

Nekada je samo na Univerzitetu u Beogradu bilo i po 20.000 stranaca, a najviše je bilo studenata iz nesvrstanih zemalja i, tada susedne, Grčke. Danas, Univerzitet u Beogradu školuje tek 1.023 strana akademca na sva tri nivoa - osnovnim, master i doktorskim studijama. Najviše ih je iz Libije, Rusije, Irana, Kine i Gane. Od evropskih zemalja, najviše akademaca je došlo iz Nemačke i Grčke.

Ovo su podaci Univerziteta u Beogradu, a u ovoj prestižnoj ustanovi kažu da razloga za smanjenje broja stranih akademaca ima više, ali da univerzitet preduzima različite mere kako bi se povratila njegova stara slava među strancima.

- Naš univerzitet se trudi da, kroz ponudu akreditovanih studijskih programa na engleskom jeziku i ubrzanim postupkom priznavanja stranih visokoškolskih isprava radi nastavka školovanja, privuče značajniji broj stranih akademaca - kaže prof. dr Dejan Filipović, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu. - Treba pomenuti i da je neophodno pojednostaviti procedure za strane državljane u vezi sa izdavanjem viza, boravišnih dozvola, obezbeđivanjem jednakog tretmana svih potencijalnih studenata bez obzira na zemlju porekla, usluge zdravstvenog osiguranja, smeštaj i ishrana...

Govoreći o studijskim programima na engleskom jeziku, prof. Filipović ističe da UB ima široku lepezu tih programa iz sve četiri grupacije nauka.

On, tako, navodi da su ukupno akreditovana 93 studijska programa na engleskom jeziku, i to 19 na prvom ciklusu studija (sedam na osnovnim akademskim, četiri na integrisanim akademskim i osam na specijalističkim akademskim), 51 studijski program na master studijama i 23 programa na doktorskim studijama.

Prema njegovom mišljenju, i pandemija kovida 19 znatno je otežala nastojanja Univerziteta da privuče strane studente, jer su mnoge zemlje bile "zaključane", a u nekim državama politička ili ekonomska situacija nije išla naruku studentima koji su nameravali da dođu u Srbiju na studije.

On napominje da je novi rektorski kolegijum, otkako je stupio na dužnost početkom oktobra prošle godine, o ovoj temi razgovarao sa predstavnicima stranih univerziteta, resornih ministarstava, kao i sa ambasadorima iz nekoliko država.

Da i prosvetne vlasti žele da povrate slavu srpskih univerziteta među strancima, potvrdio je i nastup naše delegacije na "Ekspo 2020. Dubai", gde je ministar Branko Ružić predstavio mogućnosti za studiranje stranaca u našoj zemlji kroz programe "Studiraj u Srbiji" i "Svet u Srbiji". Kao važan korak, Ružić je naveo da je odobren i novi javni poziv za narednu školsku godinu za dodelu 200 stipendija za program "Svet u Srbiji". Studenti koji u Srbiju dođu u okviru ovog programa, osim besplatnih studija, od naše države dobijaju i učenje srpskog jezika, smeštaj i hranu u studentskom domu.

UBRZANO PRIZNAVANjE DIPLOMA

PROFESOR Dejan Filipović ističe da se Komisija za vrednovanje stranih studijskih programa i priznavanje stranih visokoškolskih isprava Univerziteta u Beogradu, čiji je on predsedavajući, sastaje najmanje jednom mesečno. To je, kaže, važno kako bi proces vrednovanja programa i priznavanja isprava tekao nesmetano zbog upisa i regulisanja drugih obaveza stranih studenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!