SADA SVETU PRETI I DELTAKRON KORONA: Naučnici izolovali novu varijantu kovida 19, nastalu ukrštanjem dva soja

I. Kovačić

10. 01. 2022. u 07:25

DOK su sve snage sveta usmerene da savladaju novi pandemijski talas usled pojave omikron soja, koji je utrostručio broj inficiranih, pojavila se nova varijanta virusa korona - deltakron!

САДА СВЕТУ ПРЕТИ И ДЕЛТАКРОН КОРОНА: Научници изоловали нову варијанту ковида 19, насталу укрштањем два соја

Red za testiranje u centralnoj beogradskoj opštini Stari grad, Foto N. Skenderija

Nemačka agencija Blumberg prenela je da se moguća varijanta hibrida kovida pojavila na Kipru. Prema njihovim navodima, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kipra Leondios Kostrikis, nazvao je soj "deltakron", zbog njegovih genetskih potpisa nalik omikronu unutar delta genoma.

Kostrikis i njegov tim su do sada pronašli 25 slučajeva virusa, ali još je prerano, kako se navodi u izveštaju, da se kaže da kakve posledice donosi novi soj.

- Videćemo da li je deltakron zarazniji u odnosu na dva dominantna soja, delta i omikron - rekao je Kostrikis i dodao da veruje da će omikron biti zarazniji od deltakrona.

Naučnici sa Kipra ustanovili su da je učestalost mutacija bila veća među zaraženima u bolnici, što bi moglo da znači da postoji veza između deltakrona i hospitalizacija.

Da li je otkriće deltakrona samo lažna uzbuna, znaće se ubrzo. Do tada, omikron soj pokorava planetu.

U danu za nama u našoj zemlji od 23.278 testiranih pozitivno je bilo njih 7.949. Pomoću respiratora diše 81 pacijent, a preminulo je 22.

Podsetimo, dan ranije na virus korona testirano je 22.947 građana, od kojih je 7.652 bilo novozaraženih. Preminulo je 23 pacijenta, a na respiratorima bilo je 83 obolela.

Epidemiolog, prof. dr Zoran Veličković, za "Novosti", kaže da posle srpske Nove godine možemo da očekujemo još veći broj inficiranih:

- Koliko će da bude zaraženih nezahvalno je da se prognozira, jer imamo posla sa novim virusom. Mi samo na osnovu iskustva znamo da nakon velikih okupljanja i proslava dolazi do povećanja broja novozaraženih. Dakle, od toga koliko će ih biti znaćemo koji je potencijal virusa.

Leondios Kostrikis

Bez obzira na to što raste broj zaraženih, ohrabruje da se ne povećava broj pacijenata koji usled posledica kovida završavaju na respiratoru.

- To je dokaz da aktuelni omikron soj uzrokuje blažu kliničku sliku - kaže Veličković.

- Ipak, to ne znači da se ne bi trebalo vakcinisati. Naprotiv, vakcina može mnogo da pomogne i nije neobično da se vakcinišemo svake godine ukoliko je potrebno. To nije nova stvar u medicini, jer nijedno cepivo ne štiti doživotno.

Foto P. Milošević

ZAŠTITA ZA NAJMLAĐE

DVE doze vakcine "fajzer" pružaju zaštitu protiv retke, ali ozbiljne upale organa koja se može pojaviti kod dece nedeljama nakon infekcije kovidom, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i zaraza (CDC). Procene ukazuju da je vakcina efikasna 91 odsto u sprečavanju multisistemskog inflamatornog sindroma kod dece uzrasta od 12 do 18 godina, navedeno je u studiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri