I PSIHIJATRIJA PO NAJVIŠIM STANDARDIMA: Uskoro rekonstrukcija stare i izgradnja nove zgrade bolnice "Dr Laza Lazarević"

I. Kovačić

10. 01. 2022. u 07:47

TOKOM ove godine počeće rekonstrukcija stare i izgradnja nove zgrade bolnice "Dr Laza Lazarević", rečeno je "Novostima" u ovoj ustanovi, u kojoj se leče najteži pshijatrijski pacijenti.

И ПСИХИЈАТРИЈА ПО НАЈВИШИМ СТАНДАРДИМА: Ускоро реконструкција старе и изградња нове зграде болнице Др Лаза Лазаревић

Radovi na fasadi već su počeli, Foto I. Marinković

Radovi na obnovi i izgradnji ove klinike najavljeni su pre više od dve godine, ali nisu realizovani jer ih je usporila pandemija kovida.

- Konačno kompletiramo dokumentaciju i očekujemo da Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije raspiše tender za izvođača radova do kraja polovine ove godine - rekla je "Novostima" prof. dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora Klinike "Dr Laza Lazarević".

Foto P. Mitić

Prema rečima profesorke Stašević Karličić, postojeća zgrada bolnice "Dr Laza Lazarević" već je dobila novu fasadu, a sledi unutrašnja rekonstrukcija kako bi se klinika pretvorila u savremeni stacionar po ugledu na najsavremenije klinike ovog tipa u Evropi. Nova zgrada bolnice biće izgrađena uz postojeću, a u njoj će se nalaziti dispanzer i dnevna bolnica.

Ivana Stašević Karličić, Foto Tanjug

- Projektne aktivnosti i izrada idejnih rešenja rađeni su u saradnji sa Ministarstvom zdravlja nemačke pokrajine Bavarska - rekla je Stašević Karličićeva.

- Nemački stručnjaci su nam pružili stručnu podršku u kreiranju savremene psihijatrijske bolnice, koja će prostornim uslovima moći da odgovori na zahteve pacijenta. Svaka soba dobiće svoje kupatilo i prostor za posete. To je jedan od uslova da se pacijentima obezbedi najviši standard.

Maketa obnovljene bolnice "Dr Laza Lazarević", Foto Promo

Pre četiri godine završena je rekonstrukcija sektora "Padinska skela", koji takođe pripada Klinici "Dr Laza Lazarević". Sredstva za obnovu objekata u Padinskoj skeli poklonila je švajcarska vlada, dok novac za obnovu zgrade i izgradnju nove klinike u Beogradu obezbeđuje Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije.

Klinika "Dr Laza Lazarević" raspolaže sa ukupno 500 postelja. Tokom godine kroz ovu ustanovu prođe oko 40.000 pacijenata, a najčešća dijagnoza hospitalizovanih je šizofrenija. Najteži uslovi rada su na urgentnoj psihijatriji koja se nalazi u zgradi u Beogradu.

PRVI MUZEJ

U PLANU obnove bolnice "Dr Laza Lazarević" je i obnova "Doktorove kule" (na slici). Ova čuvena zgrada bila je prva psihijatrijska bolnica na Balkanu, osnovana 1861. godine. Po završetku radova "Doktorova kula" postaće prvi muzej srpske psihijatrije, za koji je zbirka eksponata zvanično registrovana još 2017. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije