JURIĆ O NESTANKU MATEJA PERIŠA: Za istragu ključni snimci neprikazani u javnosti

Tanjug

09. 01. 2022. u 20:42

DRUŠTVENI aktivista i osnivač fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić kazao je danas da su za istragu slučaja nestalog Mateja Periša iz Splita ključni snimak na kome neko pliva u Savi, mobilni telefon, kao i ostali snimci sa sigurnosnih kamera grada, koji nisu prikazani javnosti, ali bi mogli da otkriju gde se kretao mladić u noći kada je nestao.

ЈУРИЋ О НЕСТАНКУ МАТЕЈА ПЕРИША: За истрагу кључни снимци неприказани у јавности

Foto: Printscreen/Privatna arhiva

Jurić je, gostujući u emisiji "Dan po dan" na Tanjug televiziji, rekao da je važan snimak na kome se vidi osoba kako pliva Savom, jer postoje osnovane sumnje da je snimak napravljen mobilnim telefonom.

- Ukoliko je na snimku Matej, zašto ronioci nisu krenuli isti dan da pretražuju Savu i mesto gde je viđen u vodi? - kazao je Jurić.

Istakao je da su za istragu značajna pitanja ko je napravio pomenuti snimak i kada, kao i, ukoliko na snimku nije nestali Splićanin, ko je osoba koja je pustila taj snimak u javnost i zašto.

Podsetio je na izjavu oca nestalog mladića Nenada Periša da na pomenutom snimku nije njegov sin i prokomentarisao da je ta izjava povučena, te da se snimak "više nije gurao kroz medije."

Jurić je ocenio kao strašno i sramotno to što se u javnosti pojavljuju novi snimci na kojima dokazano nije Matej, kao i to što se dovodi u pitanje njegova seksualna orjentacija.

Naveo je da postoje i spekulacije da je mladić koristio narkotike, ali je istakao da prijatelji koji su te noći bili sa nestalim tvrde suprotno, dodajući da se na snimcima koje prikazuju nestalog kako trči ulicama grada, jasno vidi da je njegova koordinacija pokreta precizna.

Jurić je rekao da bi istragu umnogome unapredili ostali snimci sa sigurnosnih kamera grada, koji nisu prikazani javnosti, a koji bi pokazali kuda se dalje kretao mladić te noći.

- Mi vidimo određene snimke, postoje kamere koje mogu da pokažu šta je zabeležno na drugim sigurnosnim kamerama. Ako su već neki snimci pušteni, neće istrazi štetiti ni snimci koji pokazuju njegovo kretanje kasnije - poručuje Jurić.

Kao sledeći važan korak u istrazi nestanka Mateja Periša, Jurić navodi lociranje mobilnog telefona, jer on može, kako tvrdi Jurić, da otkrije uzrok zašto je mladić trčao.

On je objasnio da se tako može utvrditi i gde je bio mladić pre nego što je telefon isključen, kao i da se utvrdi tačno mesto gde je mladić potencijalno ušao u reku.

Jurić je prilikom gostovanja na TV Tanjug kazao da prijatelji nestalog mladića jako teško podnose situaciju, te da im on veruje da nikakvog sukoba, osim manje nesuglasice sa osobljem oko plaćanja računa, nije bilo.

Takođe, osvrnuo se na sve poruke vidovnjaka i vračara o temi nestalog mladića i uputio apel da ovakvi sadržaji štete kako policiji i istrazi, tako i samoj porodici.

Poručio je da bi slučajeve nestalih osoba unapredio zakonski okvir i javni registar nestalih lica po kojima bi jasno bilo propisano kako treba da se postupa kada osoba nestane i koje su uobičajene procedure koje moraju da se ispoštuju.

Podsetio je na svoj slučaj kada mu je ćerka nestala i pružio podršku Nenadu Perišu, izrazivši nadu da će slučaj njegovog sina što pre biti rešen.

- Agonija je svoje najmilije tražiti godinama, jer svaki sekund mislite o tome. Epilog je smiraj duše - kazao je Jurić.

Pohvalio je snagu, istrajnost i pribranost koju je pokazao otac nestalog mladića.

BONUS VIDEO: SPLIĆANIN BORAVIO U NAPUŠTENOJ KUĆI: Pogledajte gde je Mateja svratio pre nego što mu se gubi trag

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice