PATRIJARH PORFIRIJE NA BOŽIĆNOM RUČKU SA POTREBITIMA: Trpeza ljubavi je nastavak liturgijskog slavlja

Novosti online

07. 01. 2022. u 15:45

DA je svaki čovek u nevolji i svaki potrebiti čovek naš bližnji Gospod nam pokazuje u priči o milostivom Samarjaninu iz Evanđelja po Luki (Lk 10, 29-37). Na ovoj tački hrišćanska ljubav se pokazuje kao ljubav koja nije od ovoga sveta i koja svoj identitet crpi iz vere u Gospoda Isusa Hrista, Boga rođenog u jaslama, Boga koji nije imao gde glavu skloniti, osporavanog, ponižavanog i na krstu raspetog.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ НА БОЖИЋНОМ РУЧКУ СА ПОТРЕБИТИМА: Трпеза љубави је наставак литургијског славља

Foto: Novosti

Hrišćanska ljubav se takvom pokazuje zato što ne pita ko je taj potrebiti kome moje malo može biti puno.

Vođen ovom sveštenom istinom na koju nas opominje Evanđelje, nakon svete arhijerejske Liturgije u spomen-hramu Svetog Save, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije blagoslovio je Božićnu trpezu i ručao je sa potrebitima u prostorijama Verskog dobrotvornog starateljstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Božićnoj trpezi ljubavi prisustvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop hvostanski g. Justin, vikar Patrijarha srpskog, kao i prezviter Vladimir Marković, sekretar Verskog dobrotvornog starateljstva koje očinskom brigom patrijarha Porfirija nastavlja jevanđelsko delo o ljubavi prema svima bez izuzetka, a osobito prema onima prezrenima i potrebitima. Trpezi ljubavi koja je nastavak liturgijskog slavlja prisustvovao je i protođakon dr Dragan Radić.

Foto SPC

U toku prazničnog susreta u ljubavi Bogomladenca Hrista, Njegova Svetost je razgovarao sa potrebitima na brojne životne teme, svedočeći da radost Božića poziva na zajedništvo, ljubav, ali i na spremnost da usrdnije sledimo jevanđelska načela. Kao duhovni otac i predstojatelj, Patrijarh je posavetovao sabrane ukazujući na načine kojima mogu da se prevaziđu teškoće i problemi sa kojima su suočeni.

Neposredno pre početka trpeze ljubavi, Njegovo Preosveštenstvo Episkop hvostanski Justin i prezviter Vladimir Marković podelili su u ime Patrijarha srpskog Božićne pakete svim potrebitima, deleći prazničnu radost i ljubav sa njima.

Ovim sabranjem i delom ljubavi prvojerarh Srpske Crkve je poručio da je ljubav prema potrebitima ujedno i suština misije Crkve u svetu: „Tako da se svetli svetlost vaša pred ljudima, da vide vaša dobra dela i proslave Oca vašega koji je na nebesima“ (Mt 5,16), ili svetootačkim rečima rečeno: „Video si brata svoga, Boga si video.“

BONUS VIDEO - Božićna čestitka vernicima sa Kule Beograd novog simbola prestonice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a