NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE - ŠAMPIONI U RINGU HUMANOSTI:Ratko Drašković i Goran Đurović omogućili transplantaciju bubrega Radmili Raičević

V. KADIĆ

06. 01. 2022. u 17:36

IZ dalekog Bakua, prestonice Azerbejdžana, stigla je krajem decembra radosna vest da je uspešno obavljena transplantacija bubrega Radmili Raičević iz Nikšića.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ - ШАМПИОНИ У РИНГУ ХУМАНОСТИ:Ратко Драшковић и Горан Ђуровић омогућили трансплантацију бубрега Радмили Раичевић

Radmila, Ratko i Goran, Foto Privatna arhiva

Ovoj ženi koja od 2018. ide na dijalizu, bubreg je donirao sugrađanin Ratko Drašković, nekadašnji bokserski šampion, a da odu na ovu složenu operaciju nesebično je pomogao Goran Đurović, humani privrednik iz Bara, koji je uplatio 44.000 evra.

Drašković je, gestom čoveka velikog srca, Radmili omogućio povratak životu bez tegoba i lekarskih intervencija. Transplantacija je obavljena 21. decembra i sve je proteklo u najboljem redu, a radost je ophrvala dom Raičevića, kao i Draškovića i Đurovića koji su svojom humanošću Radmili udahnuli novi život.

- Završena je transplantacija. Sve je okej, hvala vam na podršci od srca. I Radmila je dobro, znao sam da ćemo uspeti - napisao je Drašković posle operacije na svom fejsbuk-profilu.

Da plemenitost i briga za druge uvek nađu svoj put, potvrdilo se još jednom. Baš kao u ovoj priči u kojoj neko da deo sebe za život nekom dotad potpuno nepoznatom.

Foto Privatna arhiva

Ratko i Radmila su se upoznali kada joj je bolest ugrozila život, a on se pojavio kao donor i spasilac. Uoči odlaska na transplantaciju, Radmilinu strepnju i strah nadvladala je nada i nije mogla da sakrije radost.

- Oduševilo me što mi je Ratko od prvog trenutka, kada smo se upoznali neprekidno ulivao snagu i hrabrio me. Bog mi je poslao dva divna čoveka, Ratka i Gorana, koji su mi pomogli da se vratim normalnom životu - kazala je Radmila.

Svoje veliko boksersko srce preneo je Drašković izvan ringa. Zakucao je na vrata doktora Andrije Vujovića, saopštio da nekom namerava da donira bubreg i pitao ga kome je najpotrebniji. Bila je to Radmila. Njihova borba počela je pre više od godinu i po, ali je pandemija virusa korona sve poremetila. Zato se i čekalo na transplantaciju.

Ratko Drašković je imao blistavu amatersku i profesionalnu boksersku karijeru. Na Evropskom prvenstvu u Tampereu, kao član jugoslovenske reprezentacije osvojio je zlatnu medalju. Profesionalnu karijeru počeo je 1990, a trajala je sve do 2018. kada je u Nemačkoj nokautom pobedio Britanca Metjua Elisa i odbranio svetsku titulu u WBU verziji. U profi-boksu imao je 49 borbi u teškoj kategoriji: u 35 je pobedio (23 nokautom), 12 izgubio, a u dva meča izborio nerešen rezultat.

REČI SU SUVIŠNE, DELA GOVORE

I PORED iskrene Draškovićeve želje da pomogne i Radmiline velike nade, transplantacija ne bi bila moguća da je, uplativši 44.000 evra, nije pomogao Goran Đurović iz Bara, već poznat po svojim humanim akcijama.

- Nisam imao hrabrosti kao Ratko da deo sebe dam nepoznatoj osobi, pa sam rešio da pomognem na drugačiji način, finansijski. Ovde su reči suvišne, jer dela sve govore.

Dati deo sebe nekome koga ne poznajete i spasti mu život je zaista uzvišeno - kazao je Đurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest