SPAS ZA MIHAJLA U PADOVI: Mladiću iz Bačkog Brestovca nedostaje novac neophodan za transplantaciju bubrega

Z. RAJIĆ

22. 12. 2021. u 09:11

MIHAJLO Tonković (37) iz Bačkog Brestovca više od šest godina čeka transplantaciju bubrega, za koju nije mogao da sakupi dovoljno novca. A, kada je bio na korak da se podvrgne operaciji, sprečila ga je pandemija virusa korona.

СПАС ЗА МИХАЈЛА У ПАДОВИ: Младићу из Бачког Брестовца недостаје новац неопходан за трансплантацију бубрега

Mihajlo Tonković / Foto "Budi human"

Sada Mihajlo tri puta nedeljno odlazi na dijalizu u somborsku bolnicu, a za lekove mesečno mora da obezbedi oko 500 evra. Dodatna nevolja je nestašica pojedinih lekova, ali mu u pomoć priskaču prijatelji Ličani, koji mu daju snagu da izdrži, a jedan od njih će biti i donor za presađivanje bubrega.

Mihajlu je pre dva meseca javljeno da su u klinici u Padovi, u Italiji, gde je pre tri godine prijavljen za operaciju, posle zastoja uzrokovanog koronom ponovo počele transplantacije. To mu je dalo veliku nadu, ali nedostaje novac. Potrebno je 28,2 miliona dinara, a prikupljeno je oko milion i po.

- Donor će biti naš porodični prijatelj i zemljak Živko Grubić, koji ima 74 godine, ali je zdrav kao mladić - kaže Mihajlo.

Kršni Ličanin velikog srca i tople krajiške duše, kako Mihajla opisuju njegovi zemljaci, dečak je iz izbegličke kolone, koji je s roditeljima 1995. došao u Bački Brestovac iz sela Bunić kod Korenice u Lici.

Prve znake da mu bubrezi otkazuju Mihajlo je osetio 2012. godine u Moskvi, gde je radio u ruskoj građevinskoj firmi. U trenutku kad je postavljena dijagnoza, njegovi bubrezi su radili sa 40 odsto snage. U međuvremenu su potpuno otkazali.

- Zbog silnih uboda iglama tokom dijalize, potreban je sprej za zarastanje rana, koji sadrži i tri antibiotika radi sprečavanja infekcije. Pre mesec dana nastala je nestašica tog leka, uz informaciju u našim apotekama da se više neće uvoziti. Zamolio sam prijatelje preko "Fejsbuka" da mi nabave sprej u Hrvatskoj ili Mađarskoj, i pomoć je brzo stigla - ističe Mihajlo.

Pet bočica spreja, od kojih svaka Mihajlu traje mesec dana, obezbedio je njegov drugar, vozač Milan Rajačić uz pomoć svojih prijatelja iz Zagreba i okoline. Mihajlo, zahvaljujući prijatelju na radu u Nemačkoj, uspeva i da svakog meseca obezbedi lek od 300 evra, koji snižava nivo fosfora i štiti kosti.

POMOĆ

SVI koji žele da pomognu Mihajlu mogu da, na Fondaciju "Budi human", pošalju SMS na broj 3030 i unesu broj 282, kao i uplatama na račune, dinarski: 160-466015-92 i devizni: 00-540-0002034.9 IBAN: RS35160005400002034963 SWIFT/BIC: DBDBRSBG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima