PRED NAMA TOPLI DANI: Objavljena najnovija vremenska prognoza - moguće zahlađenje početkom januara

Novosti online

29. 12. 2021. u 15:45

PRED nama su relativno topli dani i jedan od toplijih dočeka Nove godine, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

ПРЕД НАМА ТОПЛИ ДАНИ: Објављена најновија временска прогноза - могуће захлађење почетком јануара

Foto: D. Balšić

Početak 2022. godine će takođe biti relativno topao, dok je oko 5. januara moguće prolazno zahlađenje o čijoj snazi još nema jasne predstave.

Čubrilo napominje da bi oko 7. januara moglo da bude malo toplije, ali to je udaljen i nepouzdan deo prognoze.

Od danas preko nas struji relativno topao, ali vlažan vazduh sa Atlantika, te je promenljivo oblačno i toplije nego proteklih dana, ponegde uz kišu. Posle podne i uveče padavina će uglavnom biti na severu i istoku regiona, gde ponegde može biti i pljuskova. Sneg samo preko 900 metara nadmorske visine. Na zapadu smanjenje oblačnosti uz jačanje uticaja anticiklona. Od sutra pa sve do oko 5. januara vremenske prilike nad nam će biti pod dominantnim uticajem anticiklona koji će nam doneti suvo i relativno toplo vreme.

Kako će se naš deo Evrope nalaziti ili u središtu ili na istočnoj periferiji tog sistema, vazdušno strujanje će biti slabo, tako da će biti moguća pojava sumaglice i magle, posebno posle 31. 1. u kotlinama i nizijama regiona. Zapadni deo Evrope će se nalaziti na zapadnoj periferiji tog anticiklona preko kojeg će strujati izuzetno topao vazduh sa jugozapada, tako da će nad ovim predelima makismumi za doček Nove godine ponegde prelaziti i +20 stepeni Celzijusa, pokazuje vremenska prognoza.

Foto: Tanjug

 

Vreme sutra

U četvrtak će tokom dana biti promenljivo oblačno i suvo, samo će se ponegde i to uglavnom na severu regiona i u kotlinama zadržati niski oblaci. Padavine se ne očekuju, vetar slab, severozapadni, a dnevni maksimum od +4 na severu do oko +12 na jugu regiona.

Za doček 2022. najverovatnije suvo i relativno toplo uz pojavu magle ili niskih oblaka lokalno, te će u tim predelima biti i nešto hladnije uz minimum oko +1 stepen Celzijusa,  dok će nad ostalim predelima u novogodišnjoj noći najverovatnije uz slab vetar biti od +3 do +8 stepeni Celzijusa i pravi zimski ugođaj će biti moguć tek preko 1.000 mnv, a i tamo neće biti ni približno hladno kako bi trebalo biti.

Dominacija anticiklona će se nastaviti i u prvim danima 2022. godine, dok se oko 3. 1. računa na njegovo narušavanje uz jačanje zapadnog vetra i razbijanje niskih oblaka tamo gde ih bude.

Dnevni maksimum i dalje vrlo visok, uglavnom od +6 do +13 stepeni Celzijusa.

Vremenska prognoza za januar

Oko 5. 1. bi se polje anticiklona verovatno nakratko preko Velike Britanije pružilo ka zapadu Skandinavije, a to bi ka nama poslalo hladan front sa vlažnim i hladnijim vazduhom.

Zasada modeli nemaju jasnu predstavu koliko bi taj prodor bilo snažan, neki poput GFS-a imaju dosta snažan ali kratkotrajan prodor uz moguć sneg ponegde i u nizijama, dok ECMWF zasada ima slabiju varijantu zahlađenja, ističe Čubrilo.

Tek za oko dva do tri dana ćemo nešto više znati o tom mogućem zahlađenju, jer je sinoptika takva da se lako "prozor" tom hladnom prodoru može zatvoriti, pa da ga i ne bude. Oko tog datuma temperature bi opale na prosečne vrednosti, a jutarnji mrazevi bi se ponovo javili.

Foto P. Milošević

 

Za Božić moguće otopljenje

Oko 7. januara stoji signal za novo otopljenje, ali kako posle 5. 1. imamo veliku nesigurnost i značajan "rasip" ansamble članova na oba modela taj deo prognoze je izrazito nesiguran.

- Moja pretpostavka je da kao i u velikom delu decembra prepreku uspostavljanju neke duže, hladne sinoptike između ostalog prave jaki i veoma jaki zapadni vetrovi. Zasada prognoza njihove snega ne ide u prilog nekom jačem, održivom, zahlađenju i najpouzdaniji modeli poput JMA, ECMWF… kada je ovaj parametar u pitanju u narednih tri nedelje nemaju signal za njihovo slabljenje - napomenuo je Čubrilo.

Sa druge strane, počinju se javljati znaci mogućeg zagrevanja stratosfere posle 5. 1. To je zasada tek prognoza i može se jako lako ukinuti i temperature koje trenutno oba glavna modela prognoziraju (GFS i ECMWF) još uvek ne dostižu nivo potreban za SSW ali ih modeli u narednih nekoliko proračuna konstano povećavaju i sada ih u jezgru tog zagrevanja oko tog datuma sa trenutnih oko -70 podižu na oko -10 stepeni Celzijusa, predviđa vremenska prognoza.

Ako dok nekog takvog procesa i dođe, odgovor troposfere će biti tek polovinom ili malo posle polovine januara, a onda će sve zavisiti gde se blok postavi i u kom pravcu krene hladnoća.

Dakle, u ovom momentu je mnogo više pitanja nego odgovora, zima je svakako malo hladnija i sinoptički drugačija od nekoliko proteklih koje su bile ekstremno suve i padavine koje su se javile do sada i koje se i dalje očekuju barem polako smanjuju deficit vlage u zemljištu.

Do oko 5. januara gotovo sigurno bez zahlađenja, a onda ćemo videti kako će se sinoptika razvijati, zaključio je Čubrilo.

BONUS VIDEO - PRETPRAZNIČNA ATMOSFERA U BEOGRADU: Trubači zabavljaju građane u Knez Mihailovoj ulici

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)